Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Arkitekterna försvarar Borlänges utskällda hus: "Vilka vill ni ha obyggda?"

Borlänge leder för närvarande arkitektupprorets omröstning "Sveriges fulaste stad". Men Arne Ludvigsson, tidigare stadsarkitekt och Jack Hansson, som ritat flera av byggnaderna i Borlänge centrum, tar staden i försvar: "Hade alternativet varit bättre att inte göra något alls?"

Annons

LÄS MER: Nu ska Sveriges fulaste stad koras – kan bli Borlänge

Vad gör en stad trevlig? En kombination av människor och stadsmiljö/stadsbild är avgörande om en stad ska upplevas trevlig.

Det är lätt att bli hemmablind och glömma vad som finns i den egna staden.

Borlänge får ibland omdömet att bygden saknar historia. Men det är fel. De arkeologiska utgrävningarna som skett de senaste 30 åren har visat att Tunaslätten hade ett stort antal byar redan under vikingatiden. Vikingatidens stolphus finns bara kvar som färgfläckar i marken efter stolparna.  Man får läsa de arkeologiska rapporterna och föreställa sig hur det såg ut på vikingatiden.

Annons

Annons

Man pratar inte om Borlänge som den sjöstad den faktiskt är

Ornäsloftet däremot, detta nationalmonument, finns i verkligheten. Förutom att vara en imponerande stor timmerbyggnad från 1500-talets första år, är den förknippad med Gustav Vasa och Sveriges framträdande som nationalstat. Ändå uppfattas Ornäsloftet som något som inte ligger inom Borlänge kommun. Vid Ornäsloftet har en servicebyggnad av mycket hög arkitektonisk kvalitet byggts efter ritningar av arkitekterna Hidemark och Stintzing. I Ornäs finns en stor hamn för fritidsbåtar, för att inte tala om båtlivet i Dalälven från Ösjön/Runn ända upp till Domnarvsforsen. Men man pratar inte om Borlänge som den sjöstad den faktiskt är.

Nationalmonumentet Ornäsloftet. Nära förbundet med att Sverige blir en nationalstat under kung Gustav I på 1520-talet. Men hur många förknippar Ornäsloftet med Borlänge kommun? Byggnaden ligger faktist inom Borlänge kommuns gränser. Tuschteckning av Arne Ludvigsson

Det nutida Borlänge växte fram ur två investeringar, Bergslagarnas järnvägar, vårt genom tiderna största enskilda järnvägsbygge och anläggandet av Domnarvets järnverk. Båda projekten var klara under mitten av 1870-talet. En järnvägsstation anlades vid en av Tunaslättens många byar. Den byn hette Borlänge by. Järnverket med sina 400 hundra anställda räckte för att området kring järnvägsstationen började bli intressant för etablering av handel och hantverk i byns uthus och sedan i nya byggnader. Ganska snart bröts området kring stationshuset ut ur Stora Tuna landskommun och fick sin första stadsplan. Först som municipalsamhälle, sedan köping, därefter stad och nu Borlänge kommun.

TV: Gustaf Norén försvarar "Sveriges fulaste stad" Borlänge: "Pissar på dom"

Annons

Stora Kopparbergs Bergslags AB betydelse utökades 1900 med Kvarnsvedens pappersbruk. Bolaget startade ett dotterbolag för bostadsbyggandet. Hushagen och Bergslagsbyn är tidiga exempel på detta. Bergslagsbyn, i år hundra år, ritad av arkitekten Osvald Almqvist är förklarad som riksintresse ur kulturmiljösynpunkt.

Annons

Bibliotekshuset vid Sveatorget som från början också innehöll Systembolag, bank och kontor, invigdes 1972. Varudistributionen sker underjordiskt via en tunnel som mynnar på Ovanbroparkeringen. Arkitekt för byggnaden är arkitekt SAR/MSA Åke Temnerud. Ursprunglig arkitekt för den högra delen, Konsumvaruhuset från 1930, var Eskil Sundahl och Eric Rockström Foto: Arne Ludvigsson

Funktionalismen kom tidigt till Borlänge. Samtidigt med den legendariska Stockholmsutställningen byggdes det nya Konsumvaruhuset i kvarteret Rolf vid Sveatorget och invigdes 1930. När halva kvarteret Rolf revs och Bibliotekshuset uppfördes 1972 efter ritningar av arkitekt Åke Temnerud behölls stommen till Konsumvaruhuset. Man kan se formerna än idag. Alla varutransporter till kvarteret går via en tunnel under grannkvarteret och mynnar på Ovanbroparkeringen. Det var så varutransporterna skulle ordnas för stadskärnan. Lastbilarna blev med tiden både längre och högre och kunde inte köra i tunneln. Logistik är en viktig orsak till att våra stadskärnor inte klarade konkurrensen med nya handelscentra.

Handelsbanken i Borlänge 1964, ett kassaskåp i marmor vid Stationsgatan, arkitekt SAR/MSA Jack Hanson. Foto Arne Ludvigsson

Åren mellan 1960-1976 innebar många nya projekt i Borlänge. Handelsbanken fick ett nytt kontor, staden fick en ny centrumbyggnad – Bragehuset, med hotell, butiker och kontor, Borlänge fick Dalarnas Tekniska Gymnasium, som nu heter Soltorgsgymnasiet, en sport och simhall – Maserhallen. Samtliga ritade av arkitekt Jack Hanson.

Annons

Dalarnas Tekniska Gymnasium, numera Soltorgsgymnasiet, invigdes 1961 byggt efter ritningar av arkitekt SAR/MSA Jack Hanson. De solgula emaljerade plåtkassetterna ar både vackra och uppenbaligen hållbara. Ligger vid Soltorget. Foto: Arne Ludvigsson

Borlänge som industristad fick en svår prövning när den internationella stålkrisen slog till 1976. För att kompensera strukturomvandlingen beslöt Riksdagen att lokalisera stora statliga ämbetsverk från Stockholm till städer ute i landet. Till Borlänge lokaliserades Trafiksäkerhetsverket, Vägverket och Banverket. Men att flytta ämbetsverk från Stockholm handlar inte bara om nya kontorshus och bostäder utan också ny infrastruktur i vid bemärkelse. Galaxenbyggnaden med museum, hotell/dans/konferensanläggning och restaurang var 1985 ett svar på detta behov.

Annons

Galaxen invigdes 1985, med hotell, museum, restaurang, dans och konferensanläggning. Foto Arne Ludvigsson

Jack Hanson hade uppdraget att rita byggnaden. Galaxen har karaktären av en katedral för kultur på samma sätt som Stora Tuna kyrka är en kristendomens och bergsmännens katedral. Båda byggnaderna har mycket höga rum som är så karaktärsskapande. Galaxen går att bygga vidare på – utan att göra ombyggnader. Vi har gjort nya ritningar som visar detta, utifrån de diskussioner vi tagit del av i media. Där ryms en ny konserthall, som hemvist för Dalasinfoniettan och Jussi Björling museum. Vill man gå vidare och flytta biblioteket så är detta också möjligt. En ny evenemangsarena för såväl sport som musikbranschens stora artister kan också byggas. Arenan har Daniel Johansson som är sportchef för Borlänge Bandy och också byggnadsingenjör varit med och utformat. Byggs Galaxen till som vi ritat får Borlänge ett kulturcentrum som det inte finns någon motsvarighet inom länet.

Annons

Inte avsikten att Kupolen mässhall skulle bli Kupolens köpcentrum

Stålkrisen bokstavliga stålbad bidrog kanske till ett osentimentalt synsätt på handeln strukturomvandling. Det var inte avsikten att Kupolen mässhall skulle bli Kupolens köpcentrum när den invigdes 1990. David Cup matcher har spelats där. Avsnitt av Gladiatorerna TV-sänts därifrån. Bygg- och bankkrisen 1992 resulterade att Kupolen fick nya ägare och anläggningen byggdes i etapper om till att bli en renodlad handelsanläggning intill Borlänges traditionella centrum. Framgångarna för Kupolen väckte IKEA koncernens intresse för Borlänge genom sina höga indextal för handel.

Hade alternativet varit bättre att inte göra något alls?

Industriområdet Norra Backa mitt emot Kupolen revs och nya byggnader med IKEA:s byggnad som kärnpunkt byggdes. Genom detta helhetsgrepp skapades ett överskådligt och logistiskt fungerande handelsområde. Direkt i anslutning till Borlänges resecentrum!

Annons

Vad är det för byggnader vi önskar vara obyggda av det vi räknat upp?

Hade alternativet varit bättre att inte göra något alls?

Det Borlänge vi kan se idag uppstod ur jättelika privata investeringar i järnvägar och järnverk och pappersbruk under 1800-talet. SSAB firar 140-årsjubileum med en utställning på biblioteket Det kan Borlänge göra också om man vill. Samhället i övrigt, följde efter med bostäder, skolor och kommersiella anläggningar. Strukturomvandlingar och andra prövningar har Borlänge hittills klarat! Det har funnits en öppenhet för att dra nytta av nya möjligheter. Bygg vidare på Galaxen till Dalarnas kulturcentrum i en kulturkatedral.

Borlänge - trevligt folk i en trevlig stad! 

Jack Hanson och Arne Ludvigsson,

arkitekter SAR/MSA 

Artikelförfattarna Arne Ludvigsson och Jack Hanson har ritat på ett förslag hur Galaxen ska kunna bli ett nytt kulturhus. Foto: Daniel Johansson

 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy