Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Djurmo-Sifferbo

Branden i Skalsberget under kontroll – Markägarna har tagit över

Räddningstjänsten larmades på tisdagsmorgonen till en skogsbrand vid Skalsberget strax norr om Sifferbo.

Pär Sönnert, Anna Liljeblad och Aleksandra Stålfors

Text

Vid klockan 11.55 hade räddningstjänsten branden under kontroll.

Bild: Aleksandra Stålfors

Annons

Inbäddat innehåll

Kartan visar ungefärlig position för branden.

Larmet kom in klockan 9.02. Enligt de första uppgifterna skulle en rökpelare synas på bergets östra sida. När räddningstjänsten kom fram till platsen kunde man via en drönare se rök och därefter lokalisera branden. Branden låg precis intill båthuset i Gimsbärke strax utanför Sifferbo.

Annons

Annons

– Det är torrt långt ned i marken just nu även om det är förhållandevis blött i de översta lagren så det är lite för tidigt att säga en bra prognos, sa Johan Nordin, inre befäl på Räddningstjänsten Dala Mitt tidigare under förmiddagen.

Styrkor från både Gagnef, Djurmo och Borlänge bekämpade branden.

Det var bybon Per Eliasson från Gimsbärke som upptäckte en rökpelare när han var på morgonpromenad. Han ägde tidigare en del av marken vid Skalsberget som idag är ett naturreservat och ägs av Länsstyrelsen.

Bybon Per Eliasson larmade en kvart efter han fick se rökpelaren. " Man såg inte från byn att det brann, inte ens Räddningstjänsten såg att de brann när de kom hit. "

Bild: Aleksandra Stålfors

– Det pyrde när jag först kom till platsen men sen började det blåsa och det var öppna lågor efter 30 minuter, säger Per.

Brandmännen släckte branden som var ett område på 20 gånger 20 meter relativt snabbt och vid klockan 11.55 hade räddningstjänsten branden under kontroll.

– Terrängen är väldigt svår med mycket stenar. Vi ska snart träffa Länsstyrelsen som är markägare och siktar på att lämna över ansvaret till dem om ett tag, sa Johan Nordin tidigare under förmiddagen.

Vid 13-tiden lämnade Räddningstjänsten platsen och lämnade över ansvaret till Länsstyrelsen för eftersläckning i minst 24 timmar.

Annons

Inbäddat innehåll

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy