Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sommarbränderna 2018

Eftersläckning pågår i Hörken: ”Läget är stabilt”

Räddningstjänsten börjar få kontroll över skogsbränderna som har härjat i närheten av Hörken. "Läget är stabilt", säger inre befäl på Nerikes brandkår.

Bild: Anna Mendelsson

Annons

Under natten mot tisdag jobbade 12 brandmän plus markägare med släckningsarbetet längs med järnvägsspåret i norra länsdelen. Ett flertal bränder har härjat i området vid Hörken i höjd med Silverhöjden sedan i söndags.

Släckningsarbetet delades upp i tre sektioner och redan under söndagen hade räddningstjänsten kontroll över den östra och västra sektionen. Den södra sektionen var mer svårsläckt. Men även där pågår nu eftersläckningsarbetet.

Annons

– Det har varit lugnt i natt. Läget är stabilt, säger inre befäl på Nerikes brandkår.

Området som har brunnit sträcker sig 6 kilometer längs järnvägsspåret. På vissa ställen är brandområdet smalare och på andra bredare. Hur stort det totala brandområdet är ännu oklart.

På grund av att det är så torrt i marken uppstår lätt så kallade glödbränder. Räddningstjänsten är därför försiktiga med att uttala sig om när bränderna kan vara helt släckta.

Annons

– Det kvarstår lite arbete. Men vi tycker att vi har ett gynnsamt läge där uppe, säger inre befäl.

Enligt räddningstjänsten är det så kallade Silverhöjden-spåret öppet för tågtrafik sedan i måndags. Men Hörken-spåret är fortfarande avstängt. På Trafikverket meddelar man att tåg leds om via Silverhöjden-spåret och att det orsakar tågförseningar på cirka 5 minuter på tisdagsmorgonen.

– Vi tror att det ska vara klart under förmiddagen, att båda spåren öppnar. Då kommer vi i kapp i tidtabellen väldigt fort, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

På tisdagseftermiddagen går tågen som vanligt igen.

Läs mer:

Eldningsförbud i Örebro län från och med tisdag

Tågförseningar på grund av branden i Hörken – ännu inte under kontroll: ”Det flammar upp här och där”

Annons

TV: Frivilliga grängesbor hjälper till vid släckningen av skogsbranden – uppmanar fler till att göra det

Se fler bilder från släckningsarbetet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy