Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Erkännandet av Seyfo

Ledare: Nu är Sverige ordförandeland i FN:s säkerhetsråd – här är en fråga där vi kan göra verklig skillnad

Statsminister Stefan Löfven (S).

Annons

Vid halvårsskiftet skiftade FN:s säkerhetsråd ordförandeland – och Sverige tog över vid rodret.

Det är ingen hemlighet att Stefan Löfvens regering anser att det var en stor utrikespolitisk framgång att över huvud taget få en plats i säkerhetsrådet. Och när Sverige nu tar över som ordförande finns hopp om att platsen dessutom ska fyllas med innehåll. Att man kan göra skillnad.

Annons

Detta hopp finns inte minst hos alla de armenier, assyrier/syrianer och kaldéer som känner sig grundlurade av Stefan Löfven och Socialdemokraterna efter kovändningen i frågan om att erkänna Seyfo, händelserna i Osmanska riket med start 1915, som ett folkmord.

Annons

Efter det att riksdagen i mars 2010 beslutade om att folkmordet ska erkännas vägrade dåvarande Alliansregeringen att följa beslutet. Socialdemokraterna däremot utlovade att med partiet vid makten skulle detta ske. Ett löfte som Stefan Löfven och hans regering nu under våren sagt att de inte tänker fullfölja.

Men nu råkar det vara så att paketet innehöll flera saker.

I mars 2010 röstade riksdagen ja till den reservation från S, MP och V som säger att Sverige ska erkänna folkmordet Seyfo – samt att Sverige också bör agera med kraft inom EU och FN för att få till stånd ett internationellt erkännande.

Den reservation från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som riksdagen röstade ja till (nummer 5, sidan 33) säger inte enbart att regeringen bör följa riksdagens beslut om ett svenskt erkännande. Riksdagen röstade också på samma gång ja till att ”Sverige bör agera med kraft inom EU och FN för att få till stånd ett internationellt erkännande av detta folkmord”.

Med andra ord ger riksdagsbeslutet regeringen i uppgift att driva Seyfofrågan globalt. Och som av en händelse blir tiden som ordförandeland ytterst intressant.

Annons

Här finns ett ypperligt läge för Socialdemokraterna att faktiskt leva upp till något av det man en gång stått för. Detta i ett läge när de kristna folkgrupper som utsattes för folkmordet för drygt hundra år sedan i dag är nästintill utraderade från sina ursprungsländer. Utnyttja det.

Sverige måste kunna stå upp för Seyfooffren och dess anhöriga.

Och göra det med kraft, såsom riksdagsbeslutet säger.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy