Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sommarbränderna 2018

Bränderna vid länsgränsen fortsätter – " Två av tre områden är under kontroll "

Flera gräsbränder startade längs järnvägsspåret mellan Örebro län och Dalarna under söndagen. Det har brunnit på flera ställen och bränderna sprider sig snabbt i det torra gräset.

Agnes Fäldt, Josefine Karlsson, Ida Svensson och Aleksandra Stålfors

Text

En boende på andra sidan Kastaviken, Jan-Olov Schröder, tog en bild på helikoptern som vattenbombade branden under eftermiddagen. Vattnet hämtades från den närliggande viken. Foto: Jan-Olov Schröder

Annons

TV: Hasse Nilsson, styrkeledare, är på plats i Hörken och berättar mer om bränderna:

Bränderna sträcker sig enligt brandförsvaret i Ludvika från Hörken i Örebro län till Gräsberg i Dalarnas län.

– Det brinner för fullt, kanske inte hela vägen men på långa sträckor längs järnvägen, sa Torbjörn Berg, brandförsvaret i Ludvika, vid 12-tiden.

Hur stor yta är det som brinner?

– Jag har ingen uppfattning om det än.

Fem brandstationer och flera enheter arbetade vid lunchtid med branden. Det handlar bland annat om Lindesberg, Guldsmedshyttan, Ludvika, Grängesberg och Sunnansjö.

Annons

– Vi har det inte under kontroll än. Det brinner längs järnvägen flera kilometer, det är större bränder med snabb spridning, säger Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Annons

Jonathan Falk vid räddningstjänsten befann sig vid 12.40-tiden vid branden i Landforsen dit Ludvikastationen ryckt ut.

– Branden var på cirka 30x50 meter när vi kom hit. Det var lite svårt att komma fram till branden men nu har vi kommit fram och påbörjat släckning – så branden är under kontroll.

Hasse Nilsson, styrkeledare, arbetade vid 14.30-tiden för fullt med bränderna i Hörken.

– Det är halvkaotiskt just nu. Det har brunnit på flera ställen utefter järnvägen. Det är väl ett område på ett par kilometer åtminstone, så det har brunnit i alla väderstreck.

– Här på norra och västra sidan börjar vi få kontroll på det men tyvärr verkar det sprida sig ned mot bebyggelsen. Så vi jobbar från flera håll och kanter. Vi har ändrat prioriteringar. Nu går vi inte in för att rädda skog utan för att rädda bebyggelse.

Han berättar att man fått ta hjälp av brandflyget.

– Det är så rökigt att du ser inte vart det brinner utan släcker det du har framför dig. Så de hjälper oss att lokalisera brandhärdarna.

Vid 15.30-tiden meddelar Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår att en helikopter är inkallad för att hjälpa till i släckningsarbetet.

– Helikopter är på väg och ska vattenbomba i området kring Hörken och Silverhöjden. Vissa delar av branden har vi inte under kontroll.

Annons

Annons

Hur ser läget ut med att skydda bebyggelsen i området?

– Det har inte blivit aktuellt med någon evakuering av boende i nuläget.

Vid 17-tiden meddelar man från Nerikes brandkår att vattenbombningen har haft god effekt. Läget bedöms därför som bättre men det är ännu inte under kontroll.

Trafikverket meddelar att det är stopp i tågtrafiken mellan Borlänge och Ställdalen på grund av bränderna. För mer information om sin planerade resa hänvisar Trafikverket till respektive tågbolag. Stationerna där tågtrafiken kan påverkas är Borlänge, Grängesberg, Kopparberg, Ludvika, Lindesberg, Storå, Ställdalen, Frövi, Gävle, Falun, Hofors, Sandviken, Storvik, Djurås, Gagnef, Insjön, Leksand, Rättvik, Tällberg och Mora meddelar Trafikverket.

Vid 21:30 är släckningsarbetet indelat i tre sektioner och man vattenbombar området fortfarande.

– Två av tre områden är under kontroll och det är mycket folk på platsen och vi fortsätter släckningsarbetet, säger Martin Duvik, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Klockan 23.45 är den södra sektionen fortsatt okontrollerad. Ingen bebyggelse är vid tidpunkten i fara och boende har inte behövt evakueras. Vattenbombningarna med helikopter kommer att fortsätta under natten till måndag.

Annons

Kartan visar en ungefärlig position.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy