Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: Ryssland borde aldrig ha fått arrangera fotbolls-VM

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Annons

Det som borde vara en sorgfri fotbollsfest är i full gång. Sverige spelar snart sin andra match. Men att fotbolls-VM lades i Ryssland ger smolk i glädjebägaren.

Det var 2010 som Fifas tog det kontroversiella beslutet att tilldela Ryssland VM – i konkurrens med England, Spanien/Portugal och Holland/Belgien. 2022 blir det minst lika tveksamma Qatar.

Annons

Att auktoritära regimer som åsidosätter mänskliga rättigheter får sola sig i VM-glansen är anstötligt.

Annons

Valen av Ryssland och Qatar ifrågasattes direkt – och Fifas brist på transparens blev uppenbar. Besluten blev upprinnelsen till skandaler om korruption och mutor som skakat världsfotbollen.

Sedan Fifa-beslutet 2010 har utvecklingen i Ryssland dessutom fortsatt åt fel håll. Annekteringen av Krim och den ryska inblandningen i inbördeskrigets Ukraina har föranlett sanktioner. Pressfriheten har försämrats ytterligare och nya lagar har införts som är direkt hbtq-fientliga. Bland mycket annat.

Till det kommer att arrangemanget skördat människoliv. Enligt rapporter från Human Rights Watch, som genomför en omfattande granskning av situationen i Ryssland, har 21 byggnadsarbetare omkommit under bygget av VM-arenorna – svenska byggfacket Byggnads har reagerat i skarpa ordalag.

Intresset från supportrarna har varit svalare än normalt. Givetvis på grund av höga kostnader och stora avstånd, men också på grund av oro över säkerheten.

Vid de två senaste stora fotbollsmästerskap där Ryssland deltagit – EM i Polen/Ukraina 2012 respektive i Frankrike 2016 – är det i princip bara ryska huliganer som stått för det våld som skett under turneringarna. Dessa har varit rejält våldsamma.

Ryssland borde aldrig ha utsetts till arrangörsland.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy