Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt special valet 2018

Stefan Löfven (S): Jo, SD och M, att ta från de fattiga och ge till de rika är fel politik för landsbygden

”Jag anser att det vore ett stort felsteg att använda den här stora ekonomiska styrkan till att istället sänka skatten – mest för de som tjänar mest – som Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår samtidigt som vanligt folk får bära bördan genom lagstiftning om lägre löner och mindre resurser till välfärden”, skriver Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

Annons

Under min tid som statsminister har jag valt att lägga en hel del tid på att resa i landet, för att tala med människor om de möjligheter och problem som finns i deras vardag, svara på frågor om regeringens politik och lära mig mer om vad som sker i vårt land. Jag har mött företagare, välfärdsanställda, poliser, politiker, föräldrar, barn, ungdomar och pensionärer, i 91 kommuner i landets alla län. Jag möter många som är stolta över sina företag, sitt arbete och sin hembygd – och när jag mött ilska, så har den inte varit baserad på uppgivenhet, utan snarare på en frustration över att den stora potential man ser i sina hemtrakter inte tas till vara.

Stefan Löfven: Jag har sett hur landsbygdens utmaningar under åren också har skapat ett jävlar anamma i mindre städer och byar. Det tar sig uttryck i entreprenörskap, föreningsliv och starka lokala gemenskaper.

Annons

Annons

Vi kommer inte att klara de stora utmaningar som den snabbt föränderliga globala ekonomin ställer oss inför om inte hela landet är med och kämpar. För landsbygdens näringar är i många fall framtidens näringar.

Min grundläggande slutsats är denna: för att Sverige ska må väl – då måste hela landet leva. Därför måste vi bort från den storstadsfixering som jag tycker har präglat den politiska debatten alltför länge. Vi kommer inte att klara de stora utmaningar som den snabbt föränderliga globala ekonomin ställer oss inför om inte hela landet är med och kämpar. För landsbygdens näringar är i många fall framtidens näringar. Det finns en allt större nationell efterfrågan på hållbart jordbruk och energi och en enorm global efterfrågan på skogsråvaror, gruvnäring och smart industri. Och jag vet att landsbygden är redo: jag har sett hur landsbygdens utmaningar under åren också har skapat ett jävlar anamma i mindre städer och byar. Det tar sig uttryck i entreprenörskap, föreningsliv och starka lokala gemenskaper.

Samtidigt har många regeringar inte lyckats svara upp mot landsbygdens behov. Allt för många som bor utanför storstäderna har mött ett svagt samhälle, som sagt: ”Vi har inte råd” eller ”Om inte marknaden kan sköta det så får det vara”.

Jag har väldigt lite till övers för den mentaliteten.

Jag vill att samhället ska vara starkt nog att erbjuda en jämlik och kvalitativ välfärd i hela landet.

Under de senaste åren har vi byggt upp en rejäl styrka i svensk ekonomi. Arbetslösheten har pressats tillbaka och 300 000 fler människor går nu till jobbet. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år, andelen som försörjs av stöd från samhället är den lägsta sedan 1981 och miljardunderskotten i statsbudgeten har vänts till stora överskott.

Annons

Annons

Nu går svenska folket till val för att avgöra vad vi ska göra med den här ekonomiska styrkan. Jag vill använda den till att bygga ett starkare samhälle, som kliver ned från läktaren och ger sig in i matchen och säkrar den ekonomiska och sociala trygghet som så många längtar efter och som alla förtjänar.

I det starka samhälle jag vill se använder vi vår ekonomiska styrka till att ta till vara på potentialen i hela Sverige. Vi förstärker vägar och kollektivtrafik, säkra överlevnaden för mackar, samhällsservice och mataffärer, satsar på statliga jobb i hela landet och ger lokala företag möjlighet att växa och satsa nytt – kanske till och med göra sin första exportaffär.

Ett starkt samhälle kännetecknas också av att polisen finns där om du behöver dem. Jag vill anställa 10 000 fler inom polisen, redan till 2024.

Jag vill att samhället ska vara starkt nog att erbjuda en jämlik och kvalitativ välfärd i hela landet. Därför vill vi socialdemokrater anställa 14 000 fler i hälso- och sjukvården de kommande fyra åren, förstärka cancervården och köpa in fler ambulanser och ambulanshelikoptrar, så att vi ska kunna få vård i tid – oavsett var vi bor.

Samtidigt vill vi stoppa vinstjakten i skolan så att resurserna går till elever och lärare och inte till stora vinstuttag och vi vill ge lärare och lärarassistenter större möjlighet skapa studiero i klassrummen.

Ett starkt samhälle kännetecknas också av att polisen finns där om du behöver dem. Jag vill anställa 10 000 fler inom polisen, redan till 2024. Det kommer kräva kraftigt utbyggda polisutbildningar och att de som viger sina liv åt vår trygghet får de arbetsvillkor och löner de förtjänar. Detta kommer att kosta. Men det är investeringar som inte kan vänta.

Annons

Gör din plikt – kräv din rätt är och förblir det bästa mottot för ett samhälle som håller ihop.

Annons

Jag vet också att det bara är ett starkt samhälle som kan bemöta den segregation som vi nu ser växa fram i socialt utsatta områden. Vi behöver ett samhälle som kliver in och säkrar bra yrkesutbildningar och språkundervisning, skapar tryggare bostadsmiljöer och för en kompromisslös kamp mot hedersförtryck och gängkriminalitet. Ska integrationen fungera behöver vi också se till att fler flyktingar söker sig till övriga EU och färre till Sverige. Vi bör även stoppa arbetskraftsinvandringen till yrken där det inte råder brist så att jobben kan tas av de som redan bor här. Samtidigt ska kravet ställas på alla arbetsföra, kvinnor som män, att arbeta, lära sig svenska från dag ett och bidra till samhället. Gör din plikt – kräv din rätt är och förblir det bästa mottot för ett samhälle som håller ihop.

"Vi vill också fortsätta med att höja pensionerna för de som har slitit hårt i arbetaryrken. Det är faktiskt en fråga om respekt för de som byggt vårt land."

Och vårt starka samhälle ska också hålla ihop över generationsgränserna. Det gör ont att höra äldre berätta om hur de snålar in på inköpen eller ställer in resan till barnbarnen när pensionen inte räcker till. Vi har avskaffat den orättfärdiga pensionärsskatten på inkomster upp till 17 000 kronor i månaden och vi kommer fortsätta tills den är borta. Vi vill också fortsätta med att höja pensionerna för de som har slitit hårt i arbetaryrken. Det är faktiskt en fråga om respekt för de som byggt vårt land.

Annons

Jag anser att det vore ett stort felsteg att använda den här stora ekonomiska styrkan till att istället sänka skatten – mest för de som tjänar mest – som Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår ...

Detta är min vilja för Sverige. Jag anser att det vore ett stort felsteg att använda den här stora ekonomiska styrkan till att istället sänka skatten – mest för de som tjänar mest – som Moderaterna och Sverigedemokraterna föreslår samtidigt som vanligt folk får bära bördan genom lagstiftning om lägre löner och mindre resurser till välfärden. Det skulle bara leda till ett svagare samhälle där landsbygdens kraft allt för ofta kommer slösas bort.

Annons

Låt oss istället använda den här styrkan som så många arbetande svenskar har slitit ihop till att bygga ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige. Låt oss anställa sjuksköterskor och poliser, bygga upp skolor och vägar, investera i utbildningar och exportsatsningar, så att hela landet får möjlighet att utvecklas med sin fulla kraft. Jag vet att det skulle skapa ett mer sammanhållet Sverige att vara stolt över, ett land som än en gång skulle slå världen med häpnad.

Stefan Löfven

partiledare Socialdemokraterna, statsminister

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy