Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt special valet 2018

Ulf Kristersson (M): Integration är att ställa krav – sänk bidragen för arbetslösa och skatten för de som arbetar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på dagens debattspecial. 250 000 föräldrar har inte ett jobb att gå till på morgonen. Där läggs grogrunden för destruktiva sociala arv, där hoppet riskerar att släckas för dem som bara står i början av livet

Annons

Integrationen är vår tids stora ödesfråga. Klarar vi inte den så är risken stor att vi inte klarar av något annat heller. För att vända utvecklingen rätt har Moderaterna nu ett samlat integrationspolitiskt program: där utgångspunkten är att rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska vara lika för alla.

Det går bra för Sverige nu. Kompetensbrist är på många håll ett större bekymmer än arbetslöshet. Men klyftan mellan oss som är födda här och de som är nya i Sverige växer. Alltför många får aldrig ett jobb överhuvudtaget.

Då kommer pengar som borde stärka dagens välfärd eller bygga framtidens infrastruktur i stället gå till bidrag för dem som inte jobbar trots att de skulle kunna.

Annons

Ur statistiken talar tragiken. När Sverige får andra generationens arbetslösa, andra generationens socialbidragstagare eller andra generationens skolmisslyckande och utanförskap. Då kommer pengar som borde stärka dagens välfärd eller bygga framtidens infrastruktur i stället gå till bidrag för dem som inte jobbar trots att de skulle kunna. Och utanförskapet blir ett hot mot själva samhällskontraktet.

Annons

42 personer dödade vid skjutningar i Sverige förra året. Bilden är ifrån när polisen utreder ett dåd i Malmö.

Dessutom ser vi en kriminalitet som tränger sig allt djupare in i vårt samhälle. Inte överallt eller hela tiden. Men alldeles uppenbart i vissa delar av landet. Det är ett riktigt problem.

Förra året nåddes svenska rekordnivåer i skjutningar: 320 stycken skjutningar – nästan en om dagen. 42 döda. Uppgörelser på gator och torg, rena avrättningar. Illegalt importerade vapen som används för att döda, handgranater och automatgevär.

Sverige måste agera, innan något går sönder som sen inte kan lagas.

Vi ser, glädjande nog, att antalet skjutningar minskat under årets första månader, efter enorma insatser av polisen och rättsväsendet. Samtidigt visar en ny kartläggning över de dödliga skjutningarna precis hur allvarligt läget är: Mer än dubbelt så många unga män skjuts ihjäl i Sverige som i jämförbara europeiska länder. Och det är tio gånger vanligare här än i Tyskland.

Det är också ett problem att mer än var sjätte elev i landet lämnar högstadiet utan fullständiga betyg. För de kommer inte in på gymnasiet, och kommer de in så kommer de inte ut.

Vi ska lösa integrationsproblemen. Det kommer inte bli enkelt. Det kommer att ta tid. Men det är nödvändigt

Annons

180 000 utrikes födda är arbetslösa. 250 000 föräldrar har inte ett jobb att gå till på morgonen. Vi lägger grogrunden för destruktiva sociala arv, där hoppet riskerar att släckas för dem som bara står i början av livet.

Annons

Sverige måste agera, innan något går sönder som sen inte kan lagas.

Det är därför integrationen är så enormt viktig. För vi ser vad som händer när människor som kommit till vårt land hamnar i livslånga utanförskap. Vad som händer med de barn som inte ser sina föräldrar gå till jobbet på morgonen eller på kvällen.

180 000 utrikes födda är arbetslösa. 250 000 föräldrar har inte ett jobb att gå till på morgonen. Genom ett bidragstak vill Moderaterna göra det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb.

Men vi ser också vad som händer med människor när detta kan brytas. När en individ eller en familj får fotfäste i vårt land. Och kan börja vandra framåt och uppåt. När den sociala rörlighetens löfte är på riktigt och infrias. Vi ska lösa integrationsproblemen. Det kommer inte bli enkelt. Det kommer att ta tid. Men det är nödvändigt.

Det blir billigare att anställa samtidigt som fler kan göra sig anställningsbara. En ny möjlighet att lära sig ett yrke på rätt ställe.

Moderaternas samlade integrationspolitik handlar i grunden om jobben, om språket och om att samhället ställer krav.

För det första: Genom ett bidragstak vill vi göra det mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Och vi sänker skatten på arbete – för alla, men mest för dem med låga och vanliga inkomster. För en lokalvårdare betyder det 400 kronor mer kvar varje månad. För en bussförare 500 kronor.

Men det räcker inte. Med inträdesjobben skapas en anställningsform för nyanlända under de första åren i Sverige och ungdomar utan gymnasieexamen. Det blir billigare att anställa samtidigt som fler kan göra sig anställningsbara. En ny möjlighet att lära sig ett yrke på rätt ställe.

Annons

Annons

Språket är nyckeln för att kunna ta del av sina rättigheter, förstå sina skyldigheter och för att ta vara på sina möjligheter.

För det andra behöver vägen in i det svenska välfärdssystemet också ske stegvis. Full tillgång till svenska välfärdsförmåner ska man få genom arbete eller för att man bor här permanent och lagligt. Det stärker drivkrafterna för arbete och integration.

För det tredje vill vi stärka värdet av det svenska språket. Att tala perfekt svenska är säkert överskattat. Men begriplig svenska är tvärtom underskattat. Språket är nyckeln för att kunna ta del av sina rättigheter, förstå sina skyldigheter och för att ta vara på sina möjligheter.

Inget barn i Sverige ska behöva börja första klass utan att kunna svenska.

Ökande språkkrav behöver vara en röd tråd i varje steg. Från asyltiden, via etableringen och fram till medborgarskapet.

Språket är viktigt för vuxna, men helt avgörande för barn. Och förskolan är viktig för alla barn, men extra betydelsefull för barn vars föräldrar inte kan svenska.

Vi har också presenterade ett nytt förslag om obligatorisk språkförskola – alla nyanlända barn och barn till nyanlända föräldrar ska omfattas av en obligatorisk språkförskola om 15 timmar i veckan från tre års ålder. Språkförskolan ska införlivas i verksamheten på ordinarie förskolor. Totalt omfattar satsningen 250 miljoner kronor per år.

Inget barn i Sverige ska behöva börja första klass utan att kunna svenska. Språket är viktigt för vuxna, men helt avgörande för barn. Och förskolan är viktig för alla barn, men extra betydelsefull för barn vars föräldrar inte kan svenska.

Annons

Det här är våra viktigaste förslag. Vi tror att de är helt nödvändiga för att Sverige ska kunna vara ett samhälle som på riktigt värnar jämlikheten och sammanhållningen. Där vad du gör är viktigare än vem du är. Ett land med rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla.

Annons

Ulf Kristersson

partiledare Moderaterna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy