Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt special valet 2018

Annie Lööf (C): Nytt ledarskap för jobb, trygghet och grön tillväxt i hela Sverige

Annie Lööf, Centerpartiets ledare.

Annons

Den nionde september står vi inför ett vägval. Under de senaste åren har skillnaden mellan människor i Sverige ökat. Mellan de som har ett jobb, och de som alltför länge stått utanför arbetsmarknaden. Mellan de som snabbt får träffa en läkare när de blir sjuka, och de som får en kölapp. Och mellan de som bor i en region som växer, och de som ser skolor och mataffärer lägga ner i trakten.

Därför behöver Sverige en politik för hela landet. Trots att det går bra för svensk ekonomi, välståndet växer och möjligheter finns för många, så finns också en växande oro. För att otrygghet ska breda ut sig. För att medmänsklighet och frihet hotas av främlingsfientliga krafter. För att klimatutsläppen ska öka mer än planeten klarar av.

Annons

Det är viktigt att se dessa problem och förstå människors oro. Men vi får inte fastna i problembeskrivningen, utan måste istället lägga vår kraft på att presentera lösningar som kan återge framtidstron. Därför har Centerpartiet tre prioriterade områden inför valet.

Annons

Därför behöver Sverige en företagsvänlig politik, som hyllar företagarna istället för att måla ut dem som potentiella skurkar och skattesmitare.

Våra små och växande företag är jobbskaparna på den svenska arbetsmarknaden, och bidrar med både tillväxt och innovation.

En jobbpolitik för hela Sverige. Jobben är grunden för utveckling och för att människor ska kunna forma sina egna liv. Och det är företagen som är grunden för jobben. Våra små och växande företag är jobbskaparna på den svenska arbetsmarknaden, och bidrar med både tillväxt och innovation.

Därför behöver Sverige en företagsvänlig politik, som hyllar företagarna istället för att måla ut dem som potentiella skurkar och skattesmitare. Oavsett om det är skogsindustrin i Jämtland, turistnäringen i Dalarna eller tech-startups i Stockholm behöver företagarna tillgång till kapital, rättvisa skatter och konkurrenskraftiga spelregler.

Då kan man inte straffbeskatta avstånd, som regeringen vill med kilometerskatten. Inte göra det dyrare att anställa och försvåra möjligheten att växa genom byråkrati och pålagor.

Centerpartiet vill se långsiktighet, låga kostnader och likvärdiga förutsättningar. Regelkrånglet måste minska, och tillgången på kompetens säkras – både genom bättre matchning men också genom en välfungerande arbetskraftsinvandring.

... det ska vara möjligt att arbeta i hela vårt avlånga land.

Annons

Oavsett om det är skogsindustrin i Jämtland, turistnäringen i Dalarna eller tech-startups i Stockholm behöver företagarna tillgång till kapital, rättvisa skatter och konkurrenskraftiga spelregler.

Bild: TT

Annons

Vi vill se ett utökat RUT-avdrag för en utbyggd tjänstesektor, öka kvinnors företagande och se fler jobb för människor med ingen eller kort utbildning. Och vi vill se bredband- och infrastruktursatsningar, även på gles- och landsbygden, för att det ska vara möjligt att arbeta i hela vårt avlånga land.

Men jobben är även nyckeln till fungerande integration och minskat utanförskap. Nyanlända, unga som hoppat av gymnasiet och personer med funktionsnedsättning tillhör alla de grupper som är mest utsatta på arbetsmarknaden. För att bryta utanförskapet krävs sänkta trösklar för fler i jobb. Därför föreslår vi att arbetsgivaravgiften tas bort under de första två åren när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Dessutom måste det gå att ta ett jobb till lite lägre ingångslön och samtidigt ha möjligt att lära på jobbet, om man saknar erfarenhet eller kunskap i det svenska språket.

Vi satsar på utbyggd primärvård, ökad tillgänglighet inom psykiatrin, och på att alla ska ha rätt till en personlig läkare.

Det ska inte spela någon roll om man bor i Sollefteå eller Halmstad för ens chans att tryggt och säkert föda barn på en förlossningsavdelning.

Trygghet i hela landet. Det ska inte spela någon roll om man bor i Sollefteå eller Halmstad för ens chans att tryggt och säkert föda barn på en förlossningsavdelning. Och när man själv blir sjuk, eller någon närstående drabbas måste det finnas en nära och tillgänglig vård var man än bor.

Därför satsar vi på en tillgänglighetsmiljard, som belönar de landsting som arbetar för kortare köer. Vi satsar på utbyggd primärvård, ökad tillgänglighet inom psykiatrin, och på att alla ska ha rätt till en personlig läkare.

Annons

Annons

Dessutom behöver vi mer vårdpersonal med bättre villkor. Därför vill Centerpartiet nästa mandatperiod se ett sjuksköterskelyft på fyra miljarder kronor. Vi vill att den som utbildar sig till, och jobbar som, sjuksköterska ska få en examensbonus på 60 000 kronor, satsa mer pengar på att sjuksköterskor som utbildar sig till specialist ska få göra det med lön, och skapa motsvarande femtusen karriärtjänster med 5 000 kronor mer i månadslön.

Det ska inte heller spela någon roll om man blir utsatt för brott i södra Skåne eller norra Lappland. Drabbas man av inbrott, misshandel eller våldtäkt ska man inte bli ett ärende längst ner i en pappershög på ett skrivbord. Då måste det finnas fler poliser lokalt som kan rycka ut när man ringer, och resurser för att utreda brott, liksom en förstärkning av hela rättskedjan för fler fällande domar.

Vi satsar på miljöpremier för både bilar och lastbilar som kör på mer förnybart och mindre utsläpp

Fler människor ska motiveras att investera i solceller, solvärme och laddboxar för elbilar, genom ett enkelt avdrag på fakturan.

Grön tillväxt. Klimatet är en ödesfråga vi inte kan blunda för. Men miljöpolitik handlar inte om vem som skriker högst i debatten. Det handlar om resultat. Under Centerpartiets tid i regeringen minskade utsläppen. Under Miljöpartiets har de ökat. Istället för symbolåtgärder behövs satsningar som bidrar till innovation och som gör det enkelt för människor att leva miljövänligt. Som förenar klimatnytta och tillväxt.

Annons

Därför har vi bland annat föreslagit ett grönt avdrag, ett dubbelt ROT-avdrag, som ska göra att fler människor motiveras att investera i solceller, solvärme och laddboxar för elbilar, genom ett enkelt avdrag på fakturan. Vi satsar på miljöpremier för både bilar och lastbilar som kör på mer förnybart och mindre utsläpp. Och vi vill satsa på verklig omställning av flyget genom obligatorisk inblandning av biobränsle i tanken, samt stora satsningar på forskning.

Annons

Den nionde september står vi inför ett vägval och då behövs ett nytt ledarskap som för Sverige framåt. Då behövs Centerpartiet.

Annie Lööf

Partiledare Centerpartiet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy