Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt special valet 2018

Isabella Lövin och Gustav Fridolin (MP): Rösta på dina barn i höst!

Gustav Fridolin och Isabella Lövin är Miljöpartiets språkrör.

Annons

Alla som har lärt sig att köra bil vet att man måste lära sig höja blicken. Om du enbart håller koll på det som händer närmast den egna bilen så är risken stor att missa ett hinder på vägen. Det förändras inte för att bilen går på förnybar el eller bränslen.

För oss miljöpartister är det självklart att lyfta blicken. Om världen fortsätter på den inslagna vägen bränner vi ut både planet och människor. Framtiden ska vara något att längta efter, inte något att frukta. Vi kan påverka framtiden, men då måste vi agera nu. Varje beslut är viktigt. Klimatinvesteringarna, flygskatten, de snabba tågen och den nära kollektivtrafiken. Vi har bara börjat.

Vi miljöpartister tänker inte lösa klimatförändringarna när vi hittar en lucka i kalendern. För oss fyller det hela kalendern.

Annons

Annons

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin: I höst röstar du inte bara på ett parti, du röstar också på dina barn. Du bestämmer vilken framtid de ska leva i.

I höst röstar du inte bara på ett parti, du röstar också på dina barn. Du bestämmer vilken framtid de ska leva i.

Klimathotet är allt tydligare. Naturkatastroferna blir fler och värre, vi ser de första krigen i resursbristens spår. I den världen finns det två vägar. Blunda eller på riktigt ta tag i problemen.

När FN:s generalsekreterare António Guterres nyss var i Sverige konstaterade han att Sverige just nu kanske har världens främsta miljöpolitik. Detsamma säger Europas miljörörelser. All den politik som nu sätter exempel för världen är sådant vi har fajtats för. Andra partier vill fortfarande stoppa, prioritera bort eller skära ner.

Vi miljöpartister tänker inte lösa klimatförändringarna när vi hittar en lucka i kalendern. För oss fyller det hela kalendern.

Det är inte okej att svenska bönder med sund djurhållning ska behöva konkurrera med billigt antibiotikabehandlat kött från utlandet.

Nu är det dags för nästa steg. De närmaste åren har vi en unik möjlighet att skapa framtidstro i klimatpolitiken. En tro på att det faktiskt går att förändra. Vi går därför till val på att;

- Göra ytterligare storsatsningar på tåg och kollektivtrafik i hela landet. Tåget ska vara billigare än flyget och snabbare än bilen. Det ska bli billigare och enklare att välja det klimatsmarta resandet.

- Göra det möjligt för fler att ladda bilen istället för att tanka den med fossila bränslen.

Annons

- Satsa på en levande glesbygd. Därför föreslår vi sänkt skatt för de som bor i en tredjedel av Sveriges yta och en halvering av arbetsgivaravgiften för de som vill anställa där.

Annons

- Införa en skatt på importerat ”fulkött”. Det är inte okej att svenska bönder med sund djurhållning ska behöva konkurrera med billigt antibiotikabehandlat kött från utlandet.

- Stoppa farliga kemikalier i våra kläder.

Stora matgrossister ska förbjudas slänga ätbar mat, antingen hittar man sätt att sälja det eller så får man skänka det till organisationer som kan använda det till dem som behöver.

- Minska de hundratusentals ton mat som slängs varje år bara i Sverige. Matsvinnet står i dag för lika mycket utsläpp som från 200 000 fossilbilar på ett år. Stora matgrossister ska förbjudas slänga ätbar mat, antingen hittar man sätt att sälja det eller så får man skänka det till organisationer som kan använda det till dem som behöver.

-Öka stödet till de som vill lägga solceller på taket och bli självförsörjande på förnybar el.

Sverige ska vara världens mest jämställda land.

I arbetet för miljön ingår också att jobba för ett samhälle som håller ihop, där vi kan vara så trygga med varandra och framtiden att vi klarar att möta de stora frågorna. Därför jobbar vi i valet också för att:

- Bekämpa ungas psykiska ohälsa. Vi vill steg för steg avskaffa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin.

- Sverige ska vara världens mest jämställda land. Kvinnor ska varken ha sämre lön eller pension och skolan ska ha en stark sex- och samlevnadsundervisning som kan förebygga den typ av trakasserier och övergrepp som #metoo-vittnesmålen beskrev.

Annons

- Sänka arbetstiden för de som jobbar sina sista år i välfärden utan att man drabbas av lägre pension.

- Bekämpa att unga lockas in i kriminalitet, genom både investeringar i polis, skola och fritidsverksamhet.

När vi driver på för att bygga höghastighetståg tvekar vissa och föredrar långsammare tåg.

Annons

Miljöpartiet bildades för snart 40 år sedan med det främsta uppdraget att tvinga alla politiker att ta ställning till sådant som i dag hamnar längst ner på dagordningen. Mycket har hänt sen dess. Nu inser de flesta partier att de måste tala om miljön och klimatet. Men när det gäller handlingskraft finns fortfarande mer att önska.

När vi föreslår att flyget måste bära sina miljökostnader slår de borgerliga partierna bakut och hotar med misstroendeförklaringar.

När vi föreslår miljözoner i städerna så är det bilarnas andrahandsvärde som debatteras. Andrahandsvärdet på barnens lungor är mindre intressant.

När vi driver på för att bygga höghastighetståg tvekar vissa och föredrar långsammare tåg.

Vi kan inte leva som om vi var den sista generationen på den här planeten. Istället kan vi vara den modiga generationen.

När vi dubblar den svenska miljöbudgeten så röstar de borgerliga, inklusive centern, och SD för nedskärningar på miljön.

När prioriteringen verkligen ska göras så blir det som med alla miljöreformer. Partier som inte orkar lyfta blicken sviker.

Vi har ett budskap till alla nejsägare: Ni har inget att vara rädda för. Vi tror att det finns en längtan där ute av att vara del av något större. Och det är vi också. Vare sig vi vill eller inte.

Annons

Vi kan inte leva som om vi var den sista generationen på den här planeten. Istället kan vi vara den modiga generationen.

Generationen som storsatsade på tågen och gjorde slut med de fossila bränslena. Som skapade förskolegårdar där barnen kan andas frisk luft och rena sjöar att ta ett midsommarnattsdopp i. Där vi har mer tid att vara med varandra istället för slit och släng med både prylar och människor. Ett Sverige där människor kan hålla. Ihop.

Den 9 september röstar du inte bara på ett parti. Du väljer också framtid för de som inte får rösta, dina barn och barnbarn.

Annons

Isabella Lövin

språkrör Miljöpartiet

Gustav Fridolin

språkrör Miljöpartiet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy