Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vild-Hasse laddar för fest och revansch

En av landets mest kända marknadsknallar, korvhandlaren Vild-Hasse från Malung, fyller 80 år den 20 april. Det firar han med öppet hus i Vindarnas tempel hemma på gården i Vallerås. Där har han sitt korvmuseum och sin gårdsbutik där han arbetar varje dag då han inte är ute på marknader. – Med ålderns rätt reser jag inte ut på lika många marknader längre, men jag är i stället mer aktiv hemma i butiken, säger han.

Marknadsknallen och korvhandlaren Vild-Hasse Bengtsson fyller 80 år den 20 april.

Annons

Samtidigt som han nu fyller 80 kan Vild-Hasse fira 50 år som korvhandlare och vagabond. Han har dragit land och rike runt, och matat svenska folket med både renkorvar och sina finurliga rimmade verser.

Han har blivit utsedd till svensk mästare i munvighet.

I samband med en Jokkmokks marknad fick han ta emot pris ur självaste kung Carl XVI Gustafs hand för sina insatser i marknadskulturen.

Annons

Han har även fått ett fredspris för sina tidigare insatser i FN.

Annons

Innan Vild-Hasse hittade sitt rätta gebit här i livet så hade han känt sig för på litet olika platser: Sjöman på världens hav, FN-soldat i Kongo, trubadur hemma i Malung, platschef på skinnfabrik i Bulgarien, och präststudier i Uppsala som var mammas dröm.

Men Herren stakade ut ett annat spår. På väg tillsammans med kompisar till danshaket Sandgrund i Karlstad för 50 år sedan stannade de till i Ekshärad där det pågick en marknad.

– Jag tyckte att det såg trevligt ut, så jag gick in till Ica-butiken och köpte en låda med korvar, som jag gick ut och sålde med god förtjänst. Sedan var jag fast och jag har aldrig ångrat det valet, berättar Vild-Hasse.

Under fem decennier har han besökt flera tusen marknader, krängt korvar och roat publiken.

Nu laddar han för 80-årskalas och en liten personlig revansch. Då han för fem år sedan som bäst höll på att förbereda sitt 75-årskalas åkte han på en hjärtinfarkt och fick tillbringa födelsedagen på sjukhus.

– Sedan dess har det varit en del motgångar med olika sjukdomar, men nu är jag tillbaka. En korvhandlare är van att inte ge sig så lätt, säger Vild-Hasse.

Anders Mojanis

Fakta

Fakta/Vild-Hasse

Namn: Bengt Hans Bengtsson.

Född och bor: Vallerås, Malung.

Familj: Fru Yvonne och två vuxna söner.

Yrke: Marknadsknalle, korvhandlare.

Firar: 80 år den 20 april med Öppet Hus i Vindarnas Tempel hemma på Bengtgården i Vallerås.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy