Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt special valet 2018

Jonas Sjöstedt (V): Politiken ska gynna de många – inte eliten

Något har gått fel i den svenska politiken. Under många år har politiska beslut handlat om att gynna de som redan har mest. Nu behöver vi en politik som bygger ett land för alla oss som bor här, inte bara för dem i toppen.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Denny Lorentzen

Annons

Den privatiserade välfärden gynnar riskkapitalbolagen istället för den som är sjuk. De utsålda bostäderna gynnar de som har råd att köpa och lämnar många utan möjlighet att hitta en hem. Skattesystemet har riggats för den som är rik snarare än för oss alla gemensamt. Bara de senaste veckorna har vi sett en rad exemplen på hur politiken missgynnar vanligt folk och istället göder de rika. Det är dags att välja en annan väg.

Sverige har faktiskt blivit lite av ett skatteparadis för de allra rikaste. Anledningen är att Socialdemokraterna gång efter gång sagt nej till våra förslag om att de riktigt förmögna ska bidra mer.

Annons

”Vi har det faktiskt jäkligt bra när förmögenhetsskatten är borta och arvs- och gåvoskatten är borta”, sa nyligen den svenska miljardären Carl Bennet till Dagens Industri. Han ligger på femtonde plats över Sveriges rikaste personer. Jag förstår att han är nöjd, för under lång tid har politiken gynnat honom och de andra miljardärerna. Sverige har faktiskt blivit lite av ett skatteparadis för de allra rikaste. Anledningen är att Socialdemokraterna gång efter gång sagt nej till våra förslag om att de riktigt förmögna ska bidra mer. Vi har fått dem att gå med på bra reformer som gratis medicin till barn och mer pengar till välfärden. Men när det gäller att avskaffa privilegierna för de rika viker de inte en tum.

Annons

Samtidigt gör Socialdemokraterna, på många platser runtom i landet, affärer som gynnar de rikaste ännu mer. Häromveckan kom nyheten att de 1 300 kommunala hyresrätter som Socialdemokraterna i Botkyrka sålde till en riskkapitalist nu säljs vidare till det utskällda bolaget D Carnegie. Riskkapitalisten gör därmed en vinst på en miljard kronor utan att lyfta ett finger. Och kvar står de hyresgäster som aldrig önskade att deras hem skulle bli spekulationsobjekt på riskkapitalisternas marknad.

Att utförsäljningarna och privatiseringarna av vårt gemensamma slår fel ser vi i nyheterna varje vecka. Det är sjuka människor som får gå från apotek till apotek utan att kunna hämta ut sin medicin eller skolor som går i konkurs och ställer elever och kommuner inför fullbordat faktum.

I maj röstar riksdagen om ett lagförslag som sätter stopp för vinstjakten i omsorgen. Det är tillfället så alla partier kan visa färg om de vill att skattemedel ska gå till välfärden eller rakt ner i fickorna på bolagsägarna.

Annons

Häromveckan gjorde den före detta S-politikern Jan Emanuel Johansson återigen ett mångmiljonklipp på den skattefinansierade omsorgen. Han var delägare i välfärdsbolaget Frösunda som har tvingats lämna många kommuner på grund av skandaler, bland annat att funktionshindrade inte fått den vård de behöver och att bolaget haft mindre personal än de lovat. Men lönsamt är det och när de nu säljs vidare rullar skattemiljonerna in till Jan Emanuel Johansson och de andra ägarna. I maj röstar riksdagen om ett lagförslag som sätter stopp för vinstjakten i omsorgen. Det är tillfället så alla partier kan visa färg om de vill att skattemedel ska gå till välfärden eller rakt ner i fickorna på bolagsägarna.

Annons

Trots att erfarenheten visar hur fel det blir med privatiseringar vill högerpartierna nu också privatisera Arbetsförmedlingen. När de senast privatiserade delar av förmedlingens verksamhet var det i form av så kallade etableringslotsar. Det fick avslutas över en natt eftersom hundratals miljoner pumpades in i ett system som bland annat sysslade med grov organiserad brottslighet. Det fanns till och med misstankar om att lotsarna försökt rekrytera arbetslösa till IS. Trots detta vill högern försöka igen. Ännu mer av våra skattepengar ska slussas till privata bolag och i värsta fall till rena skojare och kriminella.

Välfärden ska inte vara till för att företag ska göra vinst – den ska vara till för skolbarnen, för de äldre och för patienterna som behöver den.

Den här utvecklingen måste brytas. Ju mer som privatiseras, desto mer låter vi företag på jakt efter snabba vinster styra vårt samhälle. Det kan inte vara meningen att allt som vi har gemensamt ska säljas ut. Välfärden ska inte vara till för att företag ska göra vinst – den ska vara till för skolbarnen, för de äldre och för patienterna som behöver den. På samma sätt ska inte de kommunala hyresrätterna vara till för riskkapitalspekulanter – de ska vara till för de boende.

Annons

Politiken måste handla om att göra livet bättre för vanliga människor. Men då måste vi minska den ekonomiska elitens makt över samhällsutvecklingen. Idag har storföretag, lobbyister och finansklippare en osunt stor makt över politiken och då blir den därefter. Vi måste göra något åt att en liten extremt förmögen grupp håller på att dra ifrån alla oss andra och därmed får allt större makt. Därför vill Vänsterpartiet ha ett skattesystem som gör att de bidrar mer än idag. Därför vill Vänsterpartiet sätta stopp för att skolor, vårdcentraler och äldreboenden styrs av bolag som bara är ute efter största möjliga vinst. Därför vill vi ha en lagstiftning mot vinstjakten.

Annons

Nu måste det vara dags för en politik som bygger samhället för de många, för oss alla.

Under allt för lång tid har politiken gynnat den lilla grupp som redan har allra mest. Nu måste det vara dags för en politik som bygger samhället för de många, för oss alla. Istället för sänkta skatter för de som har mer pengar än vad de kan göra av med vill vi satsa på var och en som har fått stå tillbaka. Istället för att låta sjukvården, skolan och omsorgen utarmas vill vi satsa de resurser som behövs för en riktigt bra välfärd i hela landet. Bara så kan vi bygga jämlikhet. Det är vad valet i höst handlar om.

Jonas Sjöstedt

partiledare Vänsterpartiet

Fotnot: Resultatet i omröstningen är inte statistiskt säkerställt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy