Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: Allt fler äldre tappar förtroendet för vårdens kvalitet - växande köer är förklaringen

Socialminister Annika Strandhäll (S) har misslyckats med vårdköerna.

Annons

Det finns en sak som vuxit rejält sedan Stefan Löfven (S) blev statsminister – vårdköerna. Allt färre svenskar får vård inom de gränser som vårdgarantin anger.

Statistik från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visar att personer som väntat mer än vårdgarantins 90 dagar på nybesök till specialist mer än fördubblades mellan 2013 och 2016 – från 31035 personer till 67737. Och de som väntat mer än 90 dagar på operation eller annan åtgärd steg från 16596 till 34977 mellan samma år.

Det är ingen slump att S valseger och maktskiftet ligger däremellan. Regeringens åtgärd att skrota den av alliansen införda kömiljarden har spelat stor roll, incitamenten för landstingen och regionerna att ge vård i tid minskade radikalt.

Annons

Och läget är fortsatt ansträngt, visar Sveriges kommuner och landstings sammanställning. Vid årsskiftet väntade nästan 290000 svenskar på att få träffa specialist, varav drygt 56000 köat mer än 90 dagar. I operationskön stod över 127400 svenskar, varav 33400 väntat längre än 90 dagar.

Annons

Köernas längd skiljer över landet. I den absoluta botten finns flera S-styrda landsting och regioner. Sjukvården är inte jämlik.

Forskning visar, föga förvånande, att det finns ett samband mellan hur man uppfattar tillgängligheten till hälso- och sjukvård och befolkningens förtroende för densamma. Växande köer är väljarnas högst prioriterade vårdfråga och till slut kommer det att färga av sig på opinionens partisympatier.

Och där är vi nu.

Lägg därtill att vården toppar listan över de frågor som väljarna tycker är allra viktigast inför valet. Den ligger före alla andra ämnen – som brott och straff, utbildning, arbetsmarknad, invandring/integration med flera.

Tidningen Dagens Samhälle publicerar i sitt senaste nummer en opinionsmätning från Demoskop som bör ge kalla kårar hos Socialdemokraterna. Väljarna har fått frågan Hur stort förtroende känner du för kvaliteten på sjukvården i Sverige?

I hela väljarkåren anger 42,3 procent att de har ett sådant förtroende, en minskning med en procentenhet sedan senaste mätningen i höstas. Bland socialdemokratiska väljare ligger förtroendet betydligt högre (på 58,6 procent), men det intressanta är att där har stödet sjunkit stort – med hela 3,9 procentenheter.

Annons

Och bilden blir inte bättre för Socialdemokraterna om man betänker att partiet har sitt allra starkaste stöd bland äldre väljare. I gruppen 65 år och äldre rasar förtroendet för sjukvården med 6,5 procentenheter till 41,2 procent.

Annons

Förtroendet sviktar hos de egna kärnväljarna i takt med att köerna växer. Och regeringens recept om fler miljarder och större resurser till vården har inte gett bot och bättring.

Det är jobbigt att tala om sådant som skaver.

Det är ett skäl till att Stefan Löfven helst väljer att prata om annat: som hårdare tag i förorterna och skärpta krav på invandrare.

De växande vårdköerna kommer ge regeringen huvudvärk – hela vägen till valdagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy