Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: I stället för militär på Tjärna ängar – låt polisen lära av hur brott bekämpas i New York

Centerledaren Annie Lööf föreslår på DN Debatt att polisen lär av kollegerna i New York.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Kan du tänka dig hur infanterisoldater och stridsfordon patrullerar på Tjärna ängar i Borlänge? När Jimmie Åkesson (SD) får sätta tonen är detta framtidsmelodin – att sätta in militära styrkor i våra mest utsatta stadsdelar. Även moderatpolitiker har föreslagit detta. När statsminister Stefan Löfven (S) fick frågan ville han inte utesluta det.

Centerledaren Annie Lööf föreslår i stället att svenska poliser lär av brottsbekämpningen i New York. Där har polisen framgångsrikt arbetat för att göra gatorna säkra. Inte genom att bemöta kriminella med tungt beväpnade militärer – utan genom att på allvar ta hand om brottsligheten. All brottslighet.

Annons

Annons

Och utifrån de lärdomar som finns att dra från New York föreslår nu Centerpartiet att Sverige bör ta efter.

Först och främst handlar det, enligt C-förslaget, om att införa en nolltolerans mot småbrott. Unga förmågors väg in i kriminalitet börjar ofta genom mindre brott. Genom att polisen inte ser mellan fingrarna med denna kriminalitet går det att sätta stopp i tid.

Men i Sverige är detta lättare sagt än gjort. Svensk polis har problem att utreda de små vardagsbrotten – alltför ofta hamnar de på hög eller skrivs av. Därför menar Centerpartiet att polisen behöver bli mer lokalt förankrad, vara synlig och ha tillräckliga resurser att gripa och lagföra i hela landet.

Enligt synsättet bör polisen även ha en tydligare och kontinuerlig resultatuppföljning för att på så vis bli effektivare i att förebygga och utreda brott. Tack vare kombinationen aktuell och korrekt informationsinsamling, flexibilitet, effektiv teknik och ständig resultatuppföljning har New York-polisen lyckats bra i att bekämpa kriminaliteten. Ledtiden mellan poliserna på gatan till polisledningen är kort och det ger aktuella och korrekta underlag.

Övriga förslag inspirerade från New York gäller bland annat att polisen behöver ha en tydligare organisation för ansvarsutkrävande inom polisen där ledarskapsförmågan hos chefer betonas. Det handlar också om att få ett mer strukturerat samarbete mellan offentlig, ideell och privat verksamhet för att upptäcka brottslighet – butiker, fastighetsägare och andra ingår.

Annons

Annons

Långsiktigt handlar det dock om att minska utanförskapet. Det är i socioekonomisk svaga områden som den organiserade brottsligheten kan växa sig stark. Låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet präglar stadsdelar där boendemiljön ofta är eftersatt. Segregation och utanförskap är grogrund för kriminalitet.

Att skapa förutsättningar till egen försörjning är viktigast om samhället ska stoppa brottslingarna. Men det kräver ett helt annat politiskt ledarskap och ansvarstagande än det som i stället väljer att kalla in militär.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy