Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

Virve Ivarsson: Det största hotet mot #metoo-revolutionen är inte ondska – utan lättja #intestraffritt

"Det som är så träffsäkert beskrivet i Grotescos avsnitt "Ladies night" är att drivkraften hos männen i manusgruppen som motarbetar Emma inte nödvändigtvis är en önskan om ojämställdhet, utan en önskan om att inte ha det jobbigt", skriver Virve Ivarsson, debattredaktör, DT. Foto, bakgrundsbild: SVT. Bilden är ett montage.

Annons

Varför är patriarkatet så starkt? För lite mindre än två år sedan berättade serieskaparen Liv Strömquist i ett avsnitt av poddcasten En varg söker sin pod att hon efter att ha läst boken "Sapiens" av Yuval Noah Hararis hade kommit fram till att det inte beror på skillnader mellan män och kvinnor vad gäller muskelmassa eller tillgången till kunskap - utan på så kallad "male bonding".

Alltså på att såväl män som kvinnor är - och har varit - bättre på att nätverka med och backa män snarare än kvinnor. Boken förklarar nämligen att män som varit bra på att stödja och nätverka med andra män historiskt sett har haft lättare att överleva och föröka sig än vad de män har haft som visat en större solidaritet med kvinnor.

Annons

Annons

Detta får mig osökt att tänka på Grotescos avsnitt "Ladies night" som med en närmast spöklik tajming släpptes precis när #metoo-uppropret nådde sin kulmen i höstas. I avsnittet möter vi Emma som med näbbar och klor kämpar för att få bli med och accepteras i Grotescos i övrigt helt manliga manusgrupp.

Och det som är så träffsäkert beskrivet är att drivkraften hos männen i manusgruppen som motarbetar Emma inte nödvändigtvis är en önskan om ojämställdhet, utan en önskan om att inte ha det jobbigt. Männen vill inte höra att de behöver göra någonting utöver vad de vanligen gör, eller att något med sättet som de gör saker på nu är fel.

Men om det är någonting som höstens debatt om sexualbrott visar så är det just att någonting med hur vi behandlar ämnet i dag är fel och att det för förändring krävs att vi alla engagerar oss utöver det vanliga.

LÄS MER: Dalakvinnor som skrev under upprop i Metoo: "De som blir utsatta nu vet att de inte är ensamma"

#Metoo-uppropen har på flera håll setts som ett hoppfullt tecken på att arbetet för jämställdhet nu kommer att trappas upp. Men om några tummar upp och pliktskyldiga instämmanden är allt som krävs för att anses vara engagerad i frågan är risken stor att chansen till verklig förändring kommer att passera oss precis som den i "Ladies night" passerar Emma. Och inte nödvändigtvis för att vi vill det, utan för att de större frågorna kräver ett högre nivå av engagemang av oss.

Annons

Det ska inte vara straffritt att våldta någon. Med denna utgångspunkt startade vi debattsatsningen #intestraffritt dagen efter den friande domen i det uppmärksammade Fittjafallet och samma vecka som utredningen lades ned av den våldtäkt som Patrik Liljeglöd, ordförande för Vänsterpartiet Dalarna, anmält sig ha blivit utsatt för.

Annons

Därefter har nu vi publicerat en debattartikel om sexualbrott om dagen i fjorton dagar på DT Debatt och alla riksdagens partier utom ett (Sverigedemokraterna - som dock upprepade gånger uppmanats att delta), Feministiskt initiativ, en advokat, polisen i Dalarna, Roks, nätverket #utanskyddsnät och organisationerna We effect och På lika villkor har deltagit.

LÄS MER: "På lika villkor" seglar upp igen - men jämställdhetsarbete möter fortfarande motstånd

En sak som många av debattörerna har tagit upp som ett problem vad gäller utredningen av sexualbrott är bristen på förståelse för de utsatta kvinnornas situation. Allt för få sexualbrott anmäls och många menar att det finns för lite kunskap om kvinnor som blivit utsatta för sexualbrott, som lever i missbruk eller i nära relationer där det förekommer våld.

Därför föreslås det nu från flera håll att det inrättas särskilda specialistgrupper för utredning av sexualbrott, men också att bland annat poliser och jurister ska få mer utbildning i ämnet. Utbildning av allmänheten - inte minst män - föreslås också vad gäller sex- och samlevnad, destruktiva könsroller och definitionen av ett samtycke.

Annons

Bristen på förståelse för kvinnors situation var också någonting som lyftes i det första #metoo-uppropet i Sverige, skådespelaruppropet #tystnadtagning. Där framkom att det faktum att manusen så ofta är skrivna och regisserade utifrån en manlig blick normaliserar sexualbrotten. Och då är vi tillbaka hos Emma i Grotesco.

LÄS MER: Krönika: #metoo var det största som hände 2017 och nu är männen välkomna i kvinnokampen

Annons

Historiskt sett har många fler män än kvinnor fått vara med och beskriva världen. Och än i dag kan vi se att till exempel 70 procent av de som medverkar i nyhetsartiklar och som experter i media är män.

För att #metoo verkligen ska leda till förändring krävs att kvinnor i högre grad får vara med och beskriva verkligheten. Och att vi förmår ge de frågor som lyfts av grupper med lägre tillgång till makt i samhället uppmärksamhet. Till exempel, som vi gjort i denna satsning, genom att vägra släppa frågan på några dar.

Men förutom uppmärksamhet och utrymme så behöver jämställdhetsarbetet också konkret stöd.

För vad var det egentligen som gjorde att #metoo-uppropen uppstod? Berodde det på en förhöjd insikt hos politiker, rättsväsende och media? Nej, det berodde på att det bakom uppropen stod så många kvinnor, och att de samarbetade. Alltså ägnade sig åt så kallad "female bounding".

En sådan utveckling kan ju i sig vara hoppfull. Men för att verkligen trappa upp jämställdhetsarbetet behöver vi öva oss i att belöna män och kvinnor som stödjer kvinnor på samma sätt som vi i dag på slentrian belönar dem som stödjer män.

Annons

LÄS MER: DEBATT: Visst kan pengar till mansdominerade uniformyrken behövas - men var är satsningarna på förskolelärare och sjuksköterskor?

Att göra det kan kännas både svårt och ovant. Och att tillhöra ett kvinnligt kön betyder naturligtvis inte att man har vettiga åsikter eller håller med andra av kvinnligt kön. Men däremot är något fel om vi kan se att denna könstillhörighet gör att man i den offentliga debatten får höras mycket mindre.

Därför kommer vi på DT Debatt försöka ge en knuff i rätt riktning genom att under valåret ge debattartiklar från män och kvinnor som diskuterar frågor som i hög grad rör kvinnor högre prioritet än vanligt.

Detta för att se till att vi debatterar frågor som i hög grad rör kvinnor i något så när lika hög grad som vi debatterar frågor som i hög grad rör män, även om fler män i dag sitter på maktpositioner i samhället.

Annons

Framöver kommer vi också att avsluta serien #intestraffritt med att anordna en livesänd debatt på temat #engångföralla: Hur förbättrar vi utredningen av sexualbrott?

Och en sak är säker: vi når ingen förbättring i frågan genom att tycka att den är för jobbig att engagera oss i.

Tidigare artiklar i debattsatsningen #intestraffritt:

Virve Ivarsson: Nu måste vi prata om sexualbrott tills vi ser en förbättring #intestraffritt

Annons

Nätverket #utanskyddsnät: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor #intestraffritt

Justitieministern: Nu skärper vi straffen för sexualbrott och inför en samtyckeslagstiftning #intestraffritt

Roks: Fittja-fallet visar att en samtyckeslag inte räcker - vi kräver öronmärkta pengar och specialistgrupper #intestraffritt

Moderaterna: Inför specialistgrupper för sexualbrott – och gör det lättare att kameraövervaka #intestraffritt

Svenska kyrkan: Vi behöver alla bli bättre på att lyssna på dem som ingen lyssnar på #intestraffritt

Annons

Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

Annons

Advokat: Det räcker inte att "veta" att en våldtäkt begåtts – det måste också gå att bevisa #intestraffritt

Miljöpartiet: Det ska inte få gå till som i Fittjafallet - nu skärper vi lagarna och stärker polisen #intestraffritt

Polisen i Dalarna: Sexualbrott är "straffritt" delvis för att så få fall anmäls #intestraffritt

Kristdemokraterna: Bakom sexualbrotten ligger egoism, svordomar och en nedvärderad familj #intestraffritt

Liberalerna: Polisen lägger energi på fel saker - fler måste arbeta med sexualbrott #intestraffritt

We effect: De flesta är tysta om sexualbrott - kvinnor måste stå i centrum för utvecklingsbiståndet #intestraffritt

Annons

Annons

Vänsterpartiet: Män behöver använda sin makt för att skapa ett mer jämställt samhälle #intestraffritt

Centerpartiet: De som tidigare försökt koppla sexualbrott till viss etnicitet är efter #metoo märkbart tysta #intestraffritt

På lika villkor, Falun: Sexualbrott är ett killproblem – fler skolor måste arbeta med könsnormer #intestraffritt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy