Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

DEBATT: Centerpartiet: De som tidigare försökt koppla sexualbrott till viss etnicitet är efter #metoo märkbart tysta #intestraffritt

"De rasistiska och främlingsfientliga element som tidigare försökt koppla den här formen av beteende till etnicitet eller kultur har varit märkbart tysta under uppropet. Sannolikt eftersom de sett sin egen verklighetsbild smulas sönder, möjligen också för att de känt igen sig i sitt eget beteende", skriver Karin Åkesson, Henrik Oretorp och Christofer Bergenblock, Centerpartiet. Bakgrundsbilden visar skådespelare som anländer till läsningen av skådespelaruppropet #tystnadtagning som är en del av uppropet #metoo. Foto Jonas Ekströmer / TT

Annons

Trots allt arbete under årtionde efter årtionde för ett jämställt samhälle har även vi i Sverige under de senaste månaderna kunnat ta del av tusentals flickors och kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp under nätuppropet #metoo.

Det som framkommit är naturligtvis fruktansvärt och helt oacceptabelt, men samtidigt är det bra att problemen lyfts fram i ljuset och att omfattningen uppenbaras.

Vad som tydligt visat sig under #metoo-uppropet är att sexuella trakasserier och övergrepp inte går att koppla till någon specifik miljö, samhällsgrupp eller bakgrund.

De rasistiska och främlingsfientliga element som tidigare försökt koppla den här formen av beteende till etnicitet eller kultur har varit märkbart tysta under uppropet. Sannolikt eftersom de sett sin egen verklighetsbild smulas sönder, möjligen också för att de känt igen sig i sitt eget beteende.

Annons

Annons

Den gemensamma faktorn hos förövarna är däremot väldigt lätt att identifiera; det handlar helt enkelt om män som saknar grundläggande respekt för andra människors kroppsliga och psykiska integritet. Dessa män återfinns i alla samhällsgrupper, inom alla yrkesgrupper, i alla miljöer och i alla kulturer.

Därmed blir det också tydligt att detta är ett problem som hela samhället måste arbeta med. Ansvaret ligger självklart på familj, förskola och skola att arbeta med normer och värderingar under barnens uppväxt. Hur gränserna sätts när vi är barn tendrar nämligen att följa oss under hela livet.

Ett stort ansvar ligger också på föreningsliv och arbetsplatser om att aldrig tillåta jargong eller beteenden som är sexistiska och nedvärderande.

Det största ansvaret ligger dock på var och en av oss att aldrig se mellan fingrarna, att aldrig titta åt ett annat håll och att aldrig tolerera kränkningar, antingen de sker på nätet, i hemmet, på arbetsplatsen eller på krogen.

Centerpartiet är ett feministiskt parti och för oss är strävan mot ett jämställt samhälle en självklarhet, men #metoo-uppropet har tyvärr visat att vi fortfarande har en mycket lång väg att gå. Som politiskt parti ska vi naturligtvis arbeta med alla till buds stående medel för att komma till rätta med dessa kränkningar.

Det handlar exempelvis om att tydliggöra skolans uppdrag kring sexualundervisningen, om att införa en samtyckeslagstiftning och ett oaktsamhetsrekvisit för sexualbrott, om hårdare straff för våldtäkt och inte minst om att skapa trygga miljöer och mötesplatser.

Det största arbetet måste vi dock göra själva i egenskap av medmänniskor. Kränkningar av kvinnors kroppsliga eller psykiska integritet kan och får aldrig accepteras, men det är först när var och en av oss tar ett personligt ansvar för att sätta stopp för trakasserier och övergrepp, som en förändring kan börja ske.

Annons

Annons

Först då kan vi börja närma oss det jämställda samhälle som vi i Centerpartiet strävar efter.

Henrik Oretorp, distriktsordförande Centerpartiet i Halland

Karin Åkesson, vice ordförande

Christofer Bergenblock, vice ordförande

Tidigare artiklar i debattsatsnigen #intestraffritt:

Nätverket #utanskyddsnät: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor #intestraffritt

Justitieministern: Nu skärper vi straffen för sexualbrott och inför en samtyckeslagstiftning #intestraffritt

Roks: Fittja-fallet visar att en samtyckeslag inte räcker - vi kräver öronmärkta pengar och specialistgrupper #intestraffritt

Moderaterna: Inför specialistgrupper för sexualbrott – och gör det lättare att kameraövervaka #intestraffritt

Annons

Svenska kyrkan: Vi behöver alla bli bättre på att lyssna på dem som ingen lyssnar på #intestraffritt

Annons

Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

Advokat: Det räcker inte att "veta" att en våldtäkt begåtts – det måste också gå att bevisa #intestraffritt

Polisen i Dalarna: Sexualbrott är "straffritt" delvis för att så få fall anmäls #intestraffritt

Kristdemokraterna: Bakom sexualbrotten ligger egoism, svordomar och en nedvärderad familj #intestraffritt

Liberalerna: Polisen lägger energi på fel saker - fler måste arbeta med sexualbrott #intestraffritt

Annons

We effect: De flesta är tysta om sexualbrott - kvinnor måste stå i centrum för utvecklingsbiståndet #intestraffritt

Vänsterpartiet: Män behöver använda sin makt för att skapa ett mer jämställt samhälle #intestraffritt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy