Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

DEBATT: Vänsterpartiet: Män behöver använda sin makt för att skapa ett mer jämställt samhälle #intestraffritt

"Att män engagerar sig i olika diskussionsgrupper och även omsätter sina värderingar i praktiken för att bistå ett mer jämlikt samhälle är bra och viktigt, då det förebyggande arbetet är lika viktigt som det stöd som riktas till dem som redan drabbats av sexualbrott", skriver bland andra Emma Rydén och Anton Ek, Vänsterpartiet Falun. Foto: Samantha Sophia, Unsplash.

Annons

Mäns sexuella våld mot kvinnor har under #MeToo äntligen dragits fram i ljuset och det kvinnor har sagt om ämnet har fått en inte tidigare skådad legitimitet.

Vittnesmål har i tusental samlats under hashtaggar från flera olika branscher, allt ifrån sexarbetare till jurister och journalister. Även högt uppsatta politiker har lämnat in vittnesmål om hur män har tagit sig rätt till deras kroppar.

Vi i Vänsterpartiet har länge pratat om den här problematiken, det snedfördelade maktförhållande som råder mellan män och kvinnor. 2015 presenterade vi en omfattande motion i riksdagen om mäns våld mot kvinnor där vi tydliggjorde att enskilda mäns våld mot kvinnor i grunden beror på att de anser sig överordnade kvinnor.

Annons

Med #MeToo har vi fått ta del av händelser vi inte trodde fanns. Kvinnor som utstått grov tortyr - i flera fall för att skydda sina barn - och som med tiden brutits ned till fraktioner av sina tidigare jag. Som i panik flytt till olika kvinnojourer och varit offer för män med sjuka vanföreställningar om vilken rätt de har till kvinnors kroppar.

Annons

Män som varit så sjukliga att de velat ha absolut bestämmanderätt över sin partners liv, kropp och sinne. Just kvinnojourerna har en helt avgörande roll i arbetet för kvinnorna som utsätts av dessa män. Därför är det så viktigt att Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna med regeringen nu fått igenom ett permanent statligt stöd till kvinnojourerna.

Nu kan kvinnojourerna lägga mindre tid på att leta finansiärer och annat ekonomiskt stöd och kan i stället fokusera mer av sin energi på att hjälpa de utsatta. Samhället sviker dessa kvinnor om de när de väl fattat beslutet att söka hjälp och vågat tagit den risk det innebär att lämna ett sådant destruktivt förhållande, tvingas avvisas från kvinnojourerna på grund på grund av platsbrist. 

Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson menar att vi behöver en massiv rörelse för att rucka på den könsmaktsordning som ger män den skadliga övertygelse om att de är överordnade kvinnor. #Metoo gav oss förutsättningarna att synliggöra män med makt som begår grova övergrepp på kvinnor.

Ingen har undgått rörelsens i bland skoningslösa framfart. Vilket är precis vad som behövts! Att även män som byggt sig ett namn i feminismens och antirasismens namn också har visat sig vara en del av förtrycket vittnar om hur viktig #MeToo-rörelsen är för Sverige. Och att det inte finns en enda plats som är helt förskonad från problemet med sexualbrott.

När nu den värsta chocken börjat lägga sig kan vi börja bygga upp ett mer jämlikt samhälle och tillsammans förebygga det våld som förekommer när vi fått de ojämlika strukturer som ligger bakom sexualbrott så tydligt redogjorda för oss.

Annons

Annons

Politiken är i många fall en långsam maskin, så för att motverka sexualbrott behöver vi också engagera oss som samhälle. Ideella organisationer på gräsrotsnivå börjar nu växa fram, men fortfarande är makten mellan könen ojämnt fördelad.

Därför behöver män också engagera sig, män behöver ta en aktiv roll att förändra och bryta de normer gällande manlighet som finns, den machokultur som genomsyrar allt från omklädningsrum för unga pojkar till vuxna mäns.

Män behöver använda sin makt för att bidra till byggandet av ett samhälle där makten fördelas mer rättvist. De behöver använda sin röst för att få med sig ännu fler män in i detta nya samhälle.

Att män engagerar sig i olika diskussionsgrupper och även omsätter sina värderingar i praktiken för att bistå ett mer jämlikt samhälle är bra och viktigt, då det förebyggande arbetet är lika viktigt som det stöd som riktas till dem som redan drabbats av sexualbrott.

Även om regeringen i samarbete med Vänsterpartiet nu drivit igenom en samtyckeslag där det blir olagligt att ha sex med någon som inte uttryckligen sagt ja, så är det av stor vikt att vi fortsätter framåt! Den förkrossande del anmälningar rörande sexuella brott som läggs ner talar sitt tydliga språk.

Vi välkomnar lagen som sådan, det är en symboliskt viktig markering även om det i stort redan är olagligt att ha sex med någon utan hens medgivande.

Vi anser att mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt samhällsproblem och att en samtyckeslag kan fungera normbildande gällande synen på sex och hur vi pratar om sex med våra unga, i hemmet, i skolan och i övriga samhället.

Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca tycker att vi redan i lägre åldrar ska börja prata om sex och samtycke med våra barn. Sexualkunskapen ska förmedlas i skolan och lärare ska själva utbildas i ämnet.

Annons

Eleverna i dag är i behov av en mer omfattande kunskap om sex än den kunskap sexualundervisningen generellt förmedlar i dag. Det blir med all önskvärd tydlighet klart när unga män får potenshöjande preparat utskrivna - inte för att de har någon potensproblematik utan för att de är rädda att inte kunna prestera som det påstås att de ska.

Annons

Synen på sex har förändrats och samhället i stort har en mer öppen och tolerant inställning till ämnet. Dock så är det fortfarande svårt för oss vuxna att prata om sex med våra unga. Det leder också till att unga sällan har någon vuxen att lyfta sina funderingar hos.

Men att ha tillgång till det är särskilt viktigt då porrkonsumtionen kryper allt längre ned i åldrarna. Det är viktigt att unga män och kvinnor har någon vuxen de kan anförtro sig till för att få prata om det de sett när de konsumerat porr. Om vad som är något sånär verklighetsförankrat och inte, om vikten av samtycke och även om möjliga risker för skador.

Men också om det som porren inte visar. Det är det vi vuxna måste bli bättre på att prata om. Vi vuxna behöver ha kontinuerliga samtal med unga om normer och fördomar vad gäller sex för att öka ungas förståelse för sex.

 

Mathias Edbäck


Jenny Axelsson-Fisk


Åsa Brolin


Emma Rydén


Pia Persson


Anton Ek,

Vänsterpartiet Falun

Tidigare artiklar i debattsatsnigen #intestraffritt:

Nätverket #utanskyddsnät: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor #intestraffritt

Annons

Justitieministern: Nu skärper vi straffen för sexualbrott och inför en samtyckeslagstiftning #intestraffritt

Roks: Fittja-fallet visar att en samtyckeslag inte räcker - vi kräver öronmärkta pengar och specialistgrupper #intestraffritt

Annons

Moderaterna: Inför specialistgrupper för sexualbrott – och gör det lättare att kameraövervaka #intestraffritt

Svenska kyrkan: Vi behöver alla bli bättre på att lyssna på dem som ingen lyssnar på #intestraffritt

Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

Advokat: Det räcker inte att "veta" att en våldtäkt begåtts – det måste också gå att bevisa #intestraffritt

Polisen i Dalarna: Sexualbrott är "straffritt" delvis för att så få fall anmäls #intestraffritt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy