Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

DEBATT: Miljöpartiet: Det ska inte få gå till som i Fittjafallet - nu skärper vi lagarna och stärker polisen #intestraffritt

"Våldtäktsdomen i Fittja visar hur mycket som fortfarande brister i samhället. Som politiker lovar vi att ta vårt ansvar och arbeta för en bättre lagstiftning, bättre polisutredningar och ett utökat skydd", skriver Janine Alm Ericson och Mats Pertoft, Miljöpartiet. Foto: Adam Wrafter /TT.

Annons

#Metoo-upproret markerar att kvinnor inte längre accepterar att bli utsatta för sexuella övergrepp. Vi måste nu tillsammans visa att det går att förändra vardagen, att dessa övergrepp inte längre tolereras!

LÄS MER: DEBATT: Advokat: Det räcker inte att "veta" att en våldtäkt begåtts – det måste också gå att bevisa #intestraffritt

Den senaste veckan har vi sett massiva protester till stöd för kvinnan som anmält gruppvåldtäkten i Fittja. I ett läge där lagstiftningen inte har skyddat den sexuella integriteten tillräckligt och sexuella övergrepp inte tagits på tillräckligt stort allvar, är protesterna en sund reaktion.

Annons

Annons

Den 127 sidor långa domen är skakande läsning. Vi vet att mörkertalet gällande sexuella övergrepp är stort, att många fall aldrig anmäls och att majoriteten av de anmälda fallen läggs ner under processens gång.

LÄS MER: DEBATT: Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

Kvinnan i Fittja gjorde det som kvinnor uppmanas att göra efter övergrepp. Hon vände sig till polisen och anmälde brottet. Hon åkte blodig in till sjukhuset och dokumenterade sina skador. Hon tog sig igenom hela rättsprocessen. Ändå friade tingsrätten de åtalade männen.

Det är fullt förståeligt att många ser domen som ett slag i ansiktet på kvinnan. Det är lätt att förstå att kvinnan känner sig rättslös. Det skaver verkligen att hon gjorde allt i sin makt efter övergreppen, och ändå inte får upprättelse.

LÄS MER: DEBATT: Svenska kyrkan: Vi behöver alla bli bättre på att lyssna på dem som ingen lyssnar på #intestraffritt

Mycket gick fel i processen. Domstolen konstaterar att det kvinnan beskrivit är våldtäkt, men att bevisningen inte understödjer hennes berättelse tillräckligt. Det finns helt enkelt för många luckor i underlaget för att domstolen på ett rättssäkert sätt ska kunna säga att männen är skyldiga.

Annons

Flera jurister har intygat att från ett bevisvärderingsperspektiv är domen korrekt. Polisen i sin tur medger att utredningen är bristfällig och hänvisar till resursbrist.

Annons

LÄS MER: DEBATT: Moderaterna: Inför specialistgrupper för sexualbrott – och gör det lättare att kameraövervaka #intestraffritt

Så här får det inte gå till. Därför satsar S och MP-regeringen 2018 historiska 7,2 miljarder kronor på polisen för att förebygga liknande situationer. Det är två miljarder mer än polisen själva begärt.

LÄS MER: DEBATT: Justitieministern: Nu skärper vi straffen för sexualbrott och inför en samtyckeslagstiftning #intestraffritt

En ny, mycket bättre sexuallagstiftning - en samtyckeslagstiftning - föreslås träda i kraft nästa sommar. Den kommer att skärpa straffen, ge ett bättre skydd mot övergrepp och en utökad rätt till målsägarbiträde. Regeringen satsar även 15 miljoner på informations- och utbildningsinsatser inom sexualbrottsområdet.

LÄS MER: DEBATT: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor #intestraffritt

Annons

Det har i media framförts att kvinnan blivit misstrodd på grund av att hon hade flera narkotikaklassade substanser i kroppen när hon genomgick de medicinska undersökningarna.

Frågeställningen synliggör att det finns ett behov av ökad utbildning hos polis och domstolar gällande hur man tillgodoser rättigheterna hos personer med missbruksproblematik. Det är viktigt att alla får ett fullgott rättsskydd på sina villkor, inte minst för att öka utsatta gruppers förtroende för polisen. 

Annons

LÄS MER: DEBATT: Fittja-fallet visar att en samtyckeslag inte räcker - vi kräver öronmärkta pengar och specialistgrupper #intestraffritt

Våldtäktsdomen i Fittja visar hur mycket som fortfarande brister i samhället. Som politiker lovar vi att ta vårt ansvar och arbeta för en bättre lagstiftning, bättre polisutredningar och ett utökat skydd.

Kampen för rätten till varje människas sexuella och kroppsliga integritet måste fortsätta tills vi uppnått ett jämställt samhälle. #Metoo-uppropen har skapat en möjlighet till samhällsförändring, ett fönster till framtiden. Vi måste ta denna chans till förändring!

Mats Pertoft, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (MP)

Janine Alm Ericson, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson (MP)

LÄS MER: Virve Ivarsson: Nu måste vi prata om sexualbrott tills vi ser en förbättring #intestraffritt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy