Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ledare: Arbetsförmedlingens monopol drabbar många utan jobb hårt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har anledning att läsa Riksrevisionens nya rapport om Arbetsförmedlingen noga. Foto: Marko Säävälä

Annons

Sverige befinner sig i en sällan skådad högkonjunktur. Arbetsgivarna, både privata som offentliga, skriker efter personal, Men de upplever stora problem att rekrytera människor med rätt kompetens. Att matchningen fungerar dåligt är lätt att se – för trots konjunkturläget stiger arbetslösheten. Den låg i oktober på 7,4 procent i landet.

Från Arbetsförmedlingen, den statliga myndighet som har monopol på att sköta matchningen mellan arbetssökande och presumtiva arbetsgivare, är budskapet att det är gruppen arbetssökande som har förändrats – de lågutbildade, de utrikesfödda och de med låg arbetsförmåga är väldigt många.

Annons

Annons

Men att du har monopol på marknaden betyder inte att du har monopol på sanningen.

Nyligen släppte Riksrevisionen en ny rapport där Arbetsförmedlingens verklighetsbeskrivning sågas vid fotknölarna. "Granskningen visar att ungefär tre fjärdedelar av matchningsförsämringen inte kan förklaras av förändringar i individsammansättningen", skriver Riksrevisionen.

Riksrevisorerna pekar på att chansen till att få ett osubventionerat jobb totalt har minskat sedan finanskrisen – och att Arbetsförmedlingen gör för grunda, för att inte säga felaktiga, analyser individsammansättningen hos de arbetslösa.

"I stället handlar försämringen i stor utsträckning om en oförklarad generell jobbchansminskning för en förhållandevis väletablerad grupp på arbetsmarknaden".

Det gäller främst gruppen inrikes födda män mellan 35 och 45 år med gymnasieutbildning och som inte heller har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Att Arbetsförmedlingen har svårt att leva upp till sitt namn är ett väletablerat faktum. Att myndigheten dessutom bygger sina åtgärder på en inkorrekt verklighetsbeskrivning gör inte saken bättre.

Lägg därtill att det är just Arbetsförmedlingen som bär huvudansvaret för att etablera de nyanlända på arbetsmarknaden – kanske den största och viktigaste samhällsutmaningen av alla just nu – så ringer varningsklockorna.

Det är hög tid att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen. Ineffektiviteten drabbar både arbetssökande och arbetsgivare – och i förlängningen hela landet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy