Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

DEBATT: Gudrun Schyman (F!): Utvidga begreppet närstående - och inför en specialiserad enhet för barn- och tvångsäktenskap #intestraffritt

"Våldtäkt är ett av de grövsta brott som en kvinna kan utsättas för. Därför borde det vara självklart att dessa brott prioriteras av polisen så att bevisningen kan säkras", skriver Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ. Foto: Thomas Johansson / TT.

Annons

Våldtäkt är ett av de grövsta brott som en kvinna kan utsättas för. Därför borde det vara självklart att dessa brott prioriteras av polisen så att bevisningen kan säkras. Vi kan aldrig tolerera att våldsbrott mot kvinnor läggs på hög och att rättsväsendet accepterar ett undermåligt underlag. Polis och rättsväsende måste stå på alla kvinnors sida. 

Annons

Vi anser att mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt folkhälso- och säkerhetsproblem. Feministiskt initiativ prioriterar långsiktig finansiering av skyddade boenden och jourverksamheter. Vi avsätter resurser på kompetenshöjande insatser som inbegriper kunskap om våldets mekanismer i människovårdande utbildningar och andra relevanta professioner som möter våldsdrabbade och våldsutövare.

Annons

Vi föreslår inrättandet av en specialiserad enhet inom polisen mot barn- och tvångsäktenskap. Vi vill utvidga begreppet närstående i brottsrubriceringen grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning så att det uttryckligen inkluderar släktingar och andra personer i den utsattas nätverk.

Vi vill också se en förstärkning av polisens arbete mot hatbrott, näthat och en kvalitetshöjning av rättsprocessen inom sexualbrott genom ökade resurser till Åklagarmyndigheten och Domstolsverket.

 Gudrun Schyman, partiledare, Feministiskt Initiativ

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy