Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

#intestraffritt

DEBATT: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor #intestraffritt

"I Fittja-fallet var polisutredningen, som ofta när det rör kvinnor med beroendeproblematik, en katastrof. Men även domskälen dryper av fördomar och okunskap", skriver Lotten Sunna, Jo Rantatalo och Lisbeth Björk, initiativtagare till #utanskyddsnät. Bakgrundsbilden visar chefsrådman Erica Hemtke under en pressträff i Södertörns tingsrätt gällande de uppmärksammade domen i ett mål om gruppvåldtäkt i Fittja. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

Det finns mycket att säga om gruppvåldtäkten i Fittja. Det första vi vill säga är att den här typen av grovt sexuellt våld, ofta utfört av en grupp män, tyvärr inte är ett nytt fenomen. Berättelserna i vår grupp vittnar i stället om att det är något som drogberoende flickor, kvinnor och icke-binära varit med om alltför ofta och det har pågått i decennier.

I Fittja-fallet var polisutredningen, som ofta när det rör kvinnor med beroendeproblematik, en katastrof. Men även domskälen dryper av fördomar och okunskap.

Skulle domstolen ha övervägt att en kvinna som inte var drogberoende skulle ha givit oralsex till fyra-fem killar frivilligt på ett par timmar, frivilligt tagit emot en massa slag, sparkar och våldsam behandling som ledde till flera dokumenterade skador, och att hon sedan vinglat ner till tunnelbanan och åkt in till plattan med ansiktet och kläderna nedkletade med sperma så till en grad att folk inte ville prata med henne för det var "för äckligt"?

Annons

Annons

Nej, men domstolen tror att kvinnan i detta fall kan ha gjort det, för att hon är drogberoende. Vår åsikt är att domstolen därigenom uppvisar samma fördomar om en drogberoende kvinna som gärningsmännen.

I detta fall finns det relativt gott om bevis, trots alla polisens misstag. Men domstolen har bestämt sig för att kvinnan inte är trovärdig och att hennes berättelse ändrats under processen. De menar att hon kan ha felaktiga minnesbilder för att hon var påverkad, trots att läkaren och poliserna som träffade henne några timmar efter det inträffade menade att hon var klar och tydlig.

Hon uppger själv att polisen inte antecknat allt hon berättade under de inledande förhören. Hur det är med det kommer vi aldrig att få veta eftersom dokumentationen är bristfällig. Med alla misstag som polisutredningen visat upp, är vi mer benägna att ha låg tillit till polisens berättelse än till kvinnans.

I veckan har vi, på olika manifestationer i Sverige, läst upp detta stöduttalande till den drabbade kvinnan:

Älskade medsyster, vi önskar vi kunde hålla din hand, se dig i ögonen och säga att du kommer få upprättelse, att rättvisa kommer skipas. Men, det finns ingen rättvisa för oss, det de här männen gjort dig kan aldrig göras ogjort, du kommer få bära det med dig för resten av livet och du kommer aldrig att bli densamma.

Vi kan inte, hur mycket vi än vill, göra det som hände dig ogjort. Men, vi kan bära det med oss, se till att du inte glöms bort, att ditt trauma inte nonchaleras, att hela världen vet att din ilska och din smärta, den är också vår.

Annons

Annons

Vi är dina medsystrar i allt det smärtsamma som andra inte förstår, i allt det smutsiga som andra inte vill tala om och i rädslan som ingen annan någonsin kan förstå.

Vi är också dina medsystrar i kampen för upprättelse, för att krossa tystnaden och skammen. Vi kämpar för dig också. Allt vi gör, gör vi för dig. För oss. Känner du att vi omfamnar dig, tar emot dig?

Dina medsystrar i #utanskyddsnät

 Vi kräver:

  • Att skyddade boenden för missbrukande kvinnor och icke-binära, utan krav på drogfrihet, ska finnas i storstadsregionerna och i norr samt att plats där ska erbjudas till kvinnor och icke-binära i hela landet med statligt tryggad finansiering. Akutboende är inte samma sak som skydd och stöd för utsatta kvinnor.
  • Separat avgiftning för kvinnor och icke-binära.
  • Att kunskap ska spridas om bemötande av våldsutsatta flickor, kvinnor och icke-binära i drogberoende. Polis, akutvårdspersonal, lärare, socialarbetare, domare och målsägarbiträden behöver utbildas i dessa frågor och bemötande är i dessa fall A och O. Ta vara på kompetens hos fungerande institutioner och organisationer.
  • Screening för PTSD i alla utredningar kring våld och alkohol- och drogberoende för flickor, kvinnor och icke-binära. Erbjudande om behandling till alla som har behov. 
  • Att möjlighet till gynekologisk hjälp med kompetens kring utsatta flickor, kvinnor och icke-binäras problematik ska finnas i högre utsträckning.
  • Öppet intag till öppenvård, avgiftning och behandling på institution.
  • Mer forskning på kvinnor och icke-binäras missbruk och anpassad metodutveckling
  • Att information om hur man anmäler övergrepp av polis och andra myndighetspersoner och stöd i processen ska göras lättillgängligt.
  • Möjlighet till traumabehandling även många år efter avslutat missbruk, eller avslutad utsatthet eller prostitution.
  • Ökad statlig finansiering av organisationer och projekt som arbetar för att hjälpa och stötta våldsutsatta alkohol- och drogberoende flickor, kvinnor och icke-binära.

Lotten Sunna, initiativtagare till #utanskyddsnät

Jo Rantatalo, initiativtagare till #utanskyddsnät

Lisbeth Björk, initiativtagare till #utanskyddsnät

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy