Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Emma Jaenson: Dala Pride handlar om att fira, men lika mycket om att fortsätta kämpa

Dala Pride firas i Falun för allas rätt att leva och älska fritt.

Annons

I dag går prideparaden genom Falun för att hylla och försvara människor rätt till kärlek och frihet. Under årets Dala Pride har man kunnat ta del av diskussioner, föreläsningar och workshops om olika hbtq-frågor. En omöjlighet bara för ett par decennier sedan.

Det kan verka som att få i Sverige reagerar illvilligt mot att någon är homosexuell, men i skuggorna rör sig mörka krafter som vill ta bort denna rätt att leva och älska fritt. Det är märkligt att hbt-rörelsen, som utgörs av en icke våldsbejakande grupp, och som är dessutom politiskt, etniskt och religiöst blandad, kan upplevas vara ett sådant hot.

Annons

Nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) anser att homosexuella utgör en fara. NMR i Dalarna har, förutom att skandera otaliga kränkningar, dessutom riktat direkta aktioner mot hbtq-rörelsen: I våras stals familjen Kallurs regnbågsflagga, och regnbågstrappan i centrala Falun har vid två tillfällen utsatts för skadegörelse.

Annons

Grunden till nazisternas hat återfinns i den ideologi de tillskriver sig, som ger att kärnfamiljen utgör samhällets fundament. Homosexualitet bryter de traditionsenliga band som är viktiga för att upprätthålla det "ideala samhället". Och konspirationsteorier har de gott om. Nazister ser på hbtq-rörelsen som en politisk lobbygrupp som medvetet försöker söndra samhället. Man tror exempelvis att "judeeliten" försöker underminera värderingar i västerländska samhällen, som exempelvis kärnfamiljen, genom att propagera för homosexualitet.

Det finns många framgångar att fira i Sverige: Könsneutrala äktenskap, lika rätt till adoption och samboskap, möjlighet att byta kön, bredare social acceptans och så vidare. Samtidigt som en prideparad inte skulle vara nödvändig, och dessa historiska milstolpar borde vara självklarheter. Men den är nödvändig.

Den svenska acceptansen för människors olikheter kommer bland annat från en grundläggande respekt för individens rättigheter. Så ser det inte ut i andra delar av världen. I tio av världens länder är det förenat med dödsstraff att vara homosexuell, och i 71 av världens länder är det belagt med fängelsestraff.

Annons

Det är viktigt komma ihåg att Pride inte bara är till för att bevara hbtq-rättigheter, utan för att förstärka och försäkra dem även i framtiden. Och kanske främst för alla de människor runt om i världen som dagligdags förtrycks, lider och dör på grund av sin sexualitet. I dag handlar om att fira, men lika mycket om att fortsätta kämpa.


Emma Jaenson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy