Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunen vill låna ut fler elcyklar: "Bra för hälsan och man får frisk luft"

Allmänheten kan redan i dag låna elcyklar av Borlänge kommun, som nu planerar att utöka sitt utbud med två ellastcyklar samt en elcykel med cykelvagn. – Det kan underlätta vardagstransporterna på ett miljövänligt sätt, säger kommunalrådet Elina Brodén (MP).

Redan i dag lånar Borlänge kommun ut elcyklar till allmänheten. Under senhösten räknar kommunen med att kunna utsöka utbudet med två ellastcyklar och en elcykel med cykelvagn.

Bild: Mats Laggar

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Trotsa vintern och trampa året om – professorn tipsar: "Cykla till jobbet ger bra vardagsmotion"

Sälj kläder på nätet och tjäna tusenlappar - här är märkena och plaggen som säljer bäst i Dalarna

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Annons

Annons

SÅ KÖPER DU PLUS

Borlängebor kan i dag låna och prova elcyklar av kommunen. Snart kan utlåningen komma att utökas med två el-lastcyklar och en elcykel med cykelvagn.

– Det är jättekul att vi kan ge Borlängeborna möjlighet att testa hur det är att cykla el-lastcykel och hur det kan underlätta vardagstransporterna på ett miljövänligt sätt, säger Elina Brodén (MP), kommunalråd och ordförande i miljönämnden, i ett pressmeddelande.

Kommunen skriver i pressmeddelandet att lådan som sitter framför styret på cykeln gör det fördelaktigt för exempelvis barnfamiljer som skjutsar barn till förskolan eller för att köra hem tunga matkassar. Eftersom cyklarna har elassistans blir det lättare att trampa. En elcykel med tillhörande cykelvagn är en annan typ av lösning än lådcykeln.

– Med den här satsningen hoppas vi att fler upptäcker fördelarna med cykel och att det går att lösa vardagstransporterna med cykel i stället för bil. Det är ett steg för att minska klimatpåverkan från Borlängebornas resor, säger Elina Brodén (MP), kommunalråd och ordförande i miljönämnden.

Lådcyklarna ska kunna lånas under cirka en vecka i taget för att se hur cykeln kan fungera i vardagen.

– I Borlänge finns det goda förutsättningar att cykla, det är relativt platt och det finns gott om cykelvägar. Dessutom är det bra för hälsan och man får frisk luft, säger Elina Brodén (MP), kommunalråd och ordförande i miljönämnden.

Annons

Annons

Beslutet om inköp av lådcyklarna och cykeln med cykelvagn planeras att tas av kommunstyrelsens hållbarhetsutskott i slutet av september och utlåning av de nya cyklarna kan komma i gång under senhösten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android


Pär Sönnert

0243-644 18
par.sonnert@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy