Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalabänken: Sossar från Orsa och Avesta har mer att bevisa i riksdagen

Riksdagsledamot Marie Olsson (S) från Orsa är ny i riksdagen och har ännu inte hunnit visa så mycket vad hon går för.

Bild: Riksdagen

Annons

Ersättarnas ersättare, skulle man kunna kalla Marie Olsson (S) som fått träda in på Patrik Engströms (S) plats, efter att Engström, som i första hand ersatt Peter Hultqvist (S), blev tvungen att ersätta Hans Unander (S) som flyttade hem och blev kommunalråd.

Ja, Olsson har knappt hunnit stoppa fingrarna i syltburken. Hennes enda dokumenterade bidrag till riksdagsarbetet sedan i april 2017 var en presentation av ett förslag från regeringen som hon helhjärtat ställde sig bakom. Särskilt förberedd på Paula Bielers (SD) invändningar mot förslaget verkade dock hon inte vara.

Mer tid har riksdagsledamot Patrik Engström från Avesta haft. Men han har varit nästan lika anonym.

Bild: Riksdagen

Annons

Även Patrik Engströms gärning i riksdagen är svårbedömd. Egentligen har han inte gjort något väsen av sig som inte redan låtit sig upptäckas i sammanfattningarna av andra socialdemokraters gärningar. Statlig fiber, vägar och Dalabanan, samt Älvdalens skjutfält, är sådant partikamraterna lyft gemensamt på dalabänken

Annons

I en frågestund med socialminister Åsa Regnér (S) i oktober förra året frågade Engström om inte ministern kunde berätta vad som skulle stå i strategin hon ännu inte utarbetat. Det kunde hon så klart inte. En skriftlig fråga har han åstadkommit också, om statlig styrning av myndigheter.

Ambitionen att vrida åt tumskruvarna när det gäller statens organisation är dock inte alls tokig. Driftiga ledamöter på dalabänken som bryr sig om myndigheternas närvaro ute i landet skulle exempelvis kunna ställa samman alla de utredningar om myndigheternas lokalisering som publicerats sedan 1990-talet. Och kanske kunde de även titta på myndigheter som flyttat från Dalarna de senaste tio åren och vilka utvärderingar som gjorts av detta.

Både Statskontoret och Statens servicecenter (två konkurrerande myndigheter!) ser ut att ha gjort kostnadsuppskattningar för olika lokaliseringsplaner för myndigheter de senaste åren. Som man väntar sig framgår det av myndigheternas utredningar att det framför allt är digitalisering som bidrar till att det blir billigare att förlägga myndigheternas kontaktcenter till större orter. Men dessa behöver ju faktiskt inte ligga i storstäder!

LÄS TIDIGARE DELAR I SERIEN DALABÄNKEN:

Del 1: 17/7 Programförklaring samt redogörelse för vad som utvärderats – Ny serie om dina riksdagsledamöter och vad de egentligen får gjort i riksdagen

Annons

Annons

Del 2: 19/7 Carl Oskar Bohlin (M) – Stjärnskottet från Borlänge som borde veta bättre

Del 3: 21/7 Roza Günclü Hedin (S) – Falusossen som vill mer än att bara trycka knapp åt Stefan Löfven

Del 4: 4/7 Maria Strömkvist (S) – Oklart vad Ludvikasossen ens har för sig i riksdagen

Del 5: 26/7 Peter Helander (C) – Centerpartisten som är stor i Dalarna men liten i riksdagen

Del 6: 31/7 Ann-Britt Åsebol (M) – Falumoderaten som driver rätt frågor – men på fel plats

Del 7: 2/8 Sverigedemokraterna rör sig i grupp – men oftast inte alls

Del 8: 7/8 Miljöpartisten bekräftar nu idealismens död


Amelia Andersdotter

amelia.andersdotter@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy