Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalabänken: Sverigedemokraterna rör sig i flock – men oftast inte alls

Sven-Olof Sällström, som bor i Östersund i Jämtland, och Magnus Persson från Bromölla i Skåne. Båda representerar de Dalarna och Sverigedemokraterna i riksdagen.

Bild: Riksdagen

Annons

Säger någon Dalarna, riksdagen och Sverigedemokraterna så förs tankarna till Anna Hagwall från Rättvik. Men den skandalomsusade riksdagsledamoten är numera politisk vilde efter att ha lagt en motion med antisemitiska övertoner om omdaning av presstödet.

Uppenbarligen har partiet haft svårt att i tillräcklig utsträckning granska sina valbara kandidater. En betydande del av mandatperioden tycks – på alla nivåer – ha gått åt till att rensa ut rötägg i de egna leden.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Anna Hagwall är en antisemitisk och okunnig politiker

Annons

Men då Sverigedemokraterna i valet 2014 hade en gemensam riksdagslista för hela landet så representeras Dalarnas befolkning faktiskt formellt av riksdagsledamöterna Magnus Persson från Bromölla, tillika ledamot i kommunfullmäktige i Bromölla, Skåne och Sven-Olof Sällström, som bor i Östersund i Jämtland. Deras gemensamma åsiktsuttryck går att sammanfatta: invandringskritik, främlingsskepticism och värdekonservatism.

Annons

Den sverigedemokratiska riksdagsdelegationen har ett par gemensamma, roterande motioner som återkommer varje år. Ett av förslagen attackerar någonting de kallar "genuspedagogik" och kräver en mindre feministiskt politik i riksdagen. Det får varje år avslag.

Ett annat förslag gäller gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Och där har de i och för sig bundsförvanter i andra partier.

Av Magnus Persson finner jag inga nämnvärda egna gärningar. Klart reaktionär är i stället en motion från Sven-Olof Sällström om att återinföra frivillig sambeskattning inom äktenskap.

Eftersom sambeskattning togs bort i Sverige redan på 1970-talet kan det vara svårt för en modern tidningsläsare att förhålla sig till förslaget. Men i korthet kan man säga att det sannolikt skulle göra det ekonomiskt svårare för kvinnor att begära ut skilsmässa. Eftersom kvinnor i dag tjänar mindre än män skulle det också skapa ekonomiska incitament för att kvinnor ska vara hemma medan männen arbetar.

I kammardebatterna lägger Sällström tryck vid EU-motståndet. EU är fel, även när EU får regeringen att lägga förslag som Sällström håller med om, till exempel om arbetsvillkor för utstationerade. För det mesta hamnar Sällström bara i diskussioner om huruvida Sverigedemokraterna har, hade eller har haft rätt eller fel.

Annons

Ingen av "Dalarnas sverigedemokrater" utmärker sig för något särskilt bra, men inte heller för något särskilt dåligt. Riksdagsledamöterna agerar i flock, med ett fåtal spetskandidater och återkommande symboliska förslag.

Annons

I huvudsak är Persson och Sällström rekvisita för partiets mer kända frontnamn, som Paula Bieler och Jimmie Åkesson. Och som Anna Hagwall exemplifierar är det kanske lika bra det.

LÄS TIDIGARE DELAR I SERIEN DALABÄNKEN:

Del 1: 17/7 Programförklaring samt redogörelse för vad som utvärderats – Ny serie om dina riksdagsledamöter och vad de egentligen får gjort i riksdagen

Del 2: 19/7 Carl Oskar Bohlin (M) – Stjärnskottet från Borlänge som borde veta bättre

Del 3: 21/7 Roza Günclü Hedin (S) – Falusossen som vill mer än att bara trycka knapp åt Stefan Löfven

Del 4: 4/7 Maria Strömkvist (S) – Oklart vad Ludvikasossen ens har för sig i riksdagen

Del 5: 26/7 Peter Helander (C) – Centerpartisten som är stor i Dalarna men liten i riksdagen

Del 6: 31/7 Ann-Britt Åsebol (M) – Falumoderaten som driver rätt frågor – men på fel plats


Amelia Andersdotter

amelia.andersdotter@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy