Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Amelia Andersdotter: Oklar juridik om du vill ta en selfie vid Blixten i Ludvika

Amelia Andersdotter tar en bild av statyn Snöklockan i Falun. Snöklockan är skapad av Per Hasselberg och tillföll kulturallmänningen 1966.

Annons

Ett domstolsbeslut mot Wikimedias webbplats "Offentlig konst" som utfärdades i början av juli har påskyndat privatiseringen av det offentliga rummet. Genom att införa en plikt att betala upphovsrättslicenser när man lägger upp bilder av offentlig konst på webben, i ett ännu oklart antal omständigheter, har privatpersoners, småföretags och föreningars vardag blivit lite svårare.

Det är i dagsläget bara fler domstolsprövningar som kan avgöra huruvida publiceringen av ett konstfoto på webben i den ena situationen eller andra är lagligt eller olagligt. Det kan bli dyrt för en kringvandrande turist eller liten firma som presenterar sin verksamhet på nätet att bli ett statuerande exempel nästa gång.

Annons

Bara genom att dela en bild på sig själv framför ett konstverk på Facebook, en så kallad selfie, finns en risk att bli stämd.

Annons

Domen begränsar handlingsfriheten på allmän plats. Att röra sig och leva i sin egen stad är nu juridiskt riskfyllt och man kan bli licenspliktig om man fotar verken.

Ersättningar för den offentliga konsten, inklusive avbildningar av den offentliga konsten, utgår redan i flera led. Dels när kommunerna köper in konsten, dels genom särskilda avgifter för individuell visningsrätt som kommunerna kan betala till bildkonstnärernas insamlingssällskap. Därtill har tidningar som denna särskild avtal med bildkonstnärerna.

Men misströsta icke, för ledarredaktionen kommer till undsättning!

Med hjälp av information från Ludvika kommun har vi gjort en karta över var de offentliga konstverken befinner sig. Dessa finns publicerade på dt.se/ledare med uppgifter om varje individuellt konstverk.

Röda prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten, som är grunden för licenserna, fortfarande är i kraft. I dessa fall är det alltså – hur knäppt det än må vara! – inte fritt fram att ta och lägga upp en bild.

Gröna prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten har löpt upp. Då hamnar verket i den så kallade "kulturella allmänningen", det vill säga verk som vi alla kan ta del av, fotografera och avnjuta utan att riskera att bli stämda.

Gula prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten löper ut inom tio år, om man nu möjligen orkar vänta så länge.

I Ludvika finns inga verk som tillfaller kulturallmänningen i dag eller ens är i närheten av att göra det. 34 år kommer det att ta innan Olof Hjorts minnesbyst över Dan Andersson eller Einar Lutherkorts staty Vera tillfaller kulturallmänningen och med säkerhet går att dela på webben utan upphovsrättslicens.

Annons

Annons

Ledarredaktionen anser att det är viktigt med offentlig konst. Kommunerna gör rätt som prioriterar detta. Skulpturer, plakat och installationer ger guldkant på tillvaron i en stads offentliga rum, och det fria och otyglade tillträdet till dessa är en hörnsten i den lokala demokratin.

Här ska man kunna mötas och röra sig fritt utan att behöva fundera över om man råkar fotografera något som någon annan, trots att kommunerna redan betalt, menar sig ha ensamrätt till. Politikerna bör återställa den friheten!

KLICKA HÄR FÖR INTERAKTIV KARTA.

Fakta

Röda prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten, den som gör att man kan avkrävas licensbetalningar, fortfarande är i kraft.

Gröna prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten har löpt upp.

Gula prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten löper ut inom tio år.

Här finns den offentliga konsten i Ludvika. På dt.se/ledare finns interaktiva kartor där du kan läsa om varje konstverk.


Amelia Andersdotter

023-935 00
amelia.andersdotter@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy