Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Amelia Andersdotter: Klart att du ska kunna ta en selfie med Selma i Falun

Selma av Arvid Backlund hamnar inte i kulturallmänningen förrän 2055.

Annons

Ett domstolsbeslut mot Wikimedias webbplats "Offentlig konst" som utfärdades i början av juli har påskyndat privatiseringen av det offentliga rummet. Genom att införa en plikt att betala upphovsrättslicenser när man lägger upp bilder av offentlig konst på webben, i ett ännu oklart antal omständigheter, har privatpersoners, småföretags och föreningars vardag blivit lite svårare.

Det är i dagsläget bara fler domstolsprövningar som kan avgöra huruvida publiceringen av ett konstfoto på webben i den ena situationen eller andra är lagligt eller olagligt. Det kan bli dyrt för en kringvandrande turist eller liten firma som presenterar sin verksamhet på nätet att bli ett statuerande exempel nästa gång.

Annons

Bara genom att dela en bild på sig själv framför ett konstverk på Facebook, en så kallad selfie, finns en risk att bli stämd.

Annons

Domen begränsar handlingsfriheten på allmän plats. Att röra sig och leva i sin egen stad är nu juridiskt riskfyllt och man kan bli licenspliktig om man fotar verken.

Ersättningar för den offentliga konsten, inklusive avbildningar av den offentliga konsten, utgår redan i flera led. Dels när kommunerna köper in konsten, dels genom särskilda avgifter för individuell visningsrätt som kommunerna kan betala till bildkonstnärernas insamlingssällskap. Därtill har tidningar som denna särskild avtal med bildkonstnärerna.

Men misströsta icke, för ledarredaktionen kommer till undsättning!

Med hjälp av information från Ludvika kommun har vi gjort en karta över var de offentliga konstverken befinner sig. Dessa finns publicerade på dt.se/ledare med uppgifter om varje individuellt konstverk.

Röda prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten, som är grunden för licenserna, fortfarande är i kraft. I dessa fall är det alltså – hur knäppt det än må vara! – inte fritt fram att ta och lägga upp en bild.

Gröna prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten har löpt ut. Då hamnar verket i den så kallade "kulturella allmänningen", det vill säga verk som vi alla kan ta del av, fotografera och avnjuta utan att riskera att bli stämda.

Gula prickar innebär att den ekonomiska upphovsrätten löper ut inom tio år, om man nu möjligen orkar vänta så länge.

I Falun finns två statyer i kulturallmänningen. Dels en porträttbyst av J.O. Wallin skapad av Theodor Lundberg, placerad i Läroverksparken. Men också en vacker kvinnoskulptur med titeln "Snöklockan" gjord av Per Hasselblad, placerad vid Kronbergs minne. I Läroverksparken behöver man dock se till att man riktar kameran rakt fram! För i hörnet av Kristineskolans gymnastiksal sitter reliefen Olympier av Gustav Nordahl, och den tillfaller bara kulturallmänningen om 45 år.

Annons

Annons

Ledarredaktionen anser att det är viktigt med offentlig konst. Kommunerna gör rätt som prioriterar detta. Skulpturer, plakat och installationer ger guldkant på tillvaron i en stads offentliga rum, och det fria och otyglade tillträdet till dessa är en hörnsten i den lokala demokratin. Här ska man kunna mötas och röra sig fritt utan att behöva fundera över om man råkar fotografera något som någon annan, trots att kommunerna redan betalt, menar sig ha ensamrätt till.

KLICKA HÄR FÖR INTERAKTIV KARTA.

Här finns den offentliga konsten i Falun. På dt.se/ledare finns interaktiva kartor där du kan läsa om varje konstverk.

Snöklockan av Per Hasselberg i Kronbergs minne har varit i kulturallmänningen sedan 1966.


Amelia Andersdotter

023-935 00
amelia.andersdotter@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy