Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalabänken

Dalabänken: Stjärnskottet från Borlänge som borde veta bättre

Borlägnesonen Carl-Oskar Bohlin (M) poserar framför hemstadens staty av Jussi Björling.

Bild: Anna Rönnqvist

Annons

Carl-Oskar Bohlin (M) sitter sin andra mandatperiod i riksdagen på dalabänken, den första i opposition. Han har konstaterat att det är svårare att få som man vill när man inte ingår i regeringsunderlaget (DT 3/5-16). Kanske är det därför han i stället trappat upp sitt lokalpolitiska engagemang.

På grund av uppdraget som länsförbundsordförande förekommer Bohlin flitigt i dalapressen. Han kommenterar oroligheter på Kupolens köpcentrum i Borlänge, kastar sig in i konflikten om bussvärdar i Borlänge och fördömer den rödgröna landstingsmajoritetens försök att hindra en folkomröstning om storregioner.

I riksdagen är Bohlin den dalaledamot som agerar listigast i opposition. Tidigt i mandatperioden ifrågasatte han ändringar i ett kommittéuppdrag för utredning av entreprenörskap, som den då nytillträdda regeringen hade gjort. Dessa uppdrag bestämmer hur beslutsunderlag för lagstiftning ska utformas, och granskning av uppdragen borde vara en viktig sysselsättning för alla riksdagsledamöter.

Annons

Annons

Få orkar dock på allvar bemöda sig och det är allvarligt, för kommittéuppdragen politiseras allt oftare. Exempelvis begränsas utredare i vilken kunskap de får tillägna sig under arbetets gång. Ofta säger regeringen rakt ut vad utredningen ska komma fram till. Även alliansregeringen gjorde sig skyldig till dessa beställningsjobb, men det är bra att Bohlin är på sin vakt. Följden av ordningen är nämligen dåliga beslutsunderlag som gör det svårare för riksdagen att självständigt bedöma de lagförslag som regeringen lägger fram. Insynen för medborgare blir också sämre.

Men genomlistig är han inte, Bohlin. Den årliga motionen om investeringar i Dalarnas infrastruktur är ärligt talat ganska gnällig. De skriftliga frågorna han inkommit med har inte heller de föranlett några större svettutbrott hos regeringen. Man kan ana att priset av allt partipolitiskt poserande är viss förlust i effektivitet.

Bohlin tycks tämligen ointresserad av samarbete över partigränsen. Han var exempelvis inte ensam om att vilja beröva Högskolan Dalarna handlingsfrihet i frågan om Campus Borlänge. Här, liksom på så många andra områden, tycker han trots allt samma sak som länets socialdemokrater.

Och samarbeten kan ju för all del också användas konstruktivt. Motionen om Älvdalens skjutfält är i huvudsak identisk med en motion från Dalarnas socialdemokrater – varför då inte göra gemensam sak?

Annons

Carl-Oskar Bohlin är en av länets mest profilerade politiker. Sköter han sina partikort rätt lär kometkarriären i fortsätta. Men ledarredaktionen tycker ändå att väljarna bör förvänta sig ännu mera.

LÄS ÄVEN:

Dalabänken: Ny serie om dina riksdagsledamöter och vad de egentligen får gjort i riksdagen


Amelia Andersdotter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy