Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalabänken

Dalabänken: Ny serie om dina riksdagsledamöter och vad de egentligen får gjort i riksdagen

Ledarskribent Amelia Andersdotter.

Bild: Stina Rapp

Annons

Det här är inledningen till en sommarserie om Dalarnas riksdagsledamöter. Det är lite mer än ett år kvar till valet 2018, då väljarna ska utkräva ansvar. Och vilket bättre sätt att inleda arbetet än att gå på djupet i ledamöternas förehavanden?

Jag har i detta gått bortom siffrorna. Det är inte enbart antalet artiklar i lokalpressen, lagda motioner eller interpellationer som räknas. En plats i riksdagen innebär ett starkt personligt mandat, så även åtgärdernas förnuftighet ska tas i beaktande. Det handlar inte om visionerna från valaffischer utan vad det blivit av dem.

I mina tankar om riksdagen präglas jag av mina egna erfarenheter från Europaparlamentet, där jag var ledamot för Piratpartiet 2011-2014. Jag lämnade därefter helt partipolitiken, bland annat för att skriva.

Annons

Som grund för ledarredaktionens genomgång av vad Dalarnas riksdagsledamöter egentligen uträttat har jag läst igenom interpellationer, skriftliga frågor, kammarprotokoll, debattartiklar och gått igenom nyhetsarkivet.

Annons

I bedömningen har vi lagt stor vikt vid ansvarsutkrävande. Alltså: Har länets riksdagsledamöter hållit regeringen ansvarig för sin politik?

Flera riksdagsledamöter har försökt vara lite kluriga och sätta dit någon minister för att den skrivit något (dumt?) i en debattartikel. Mer sällan har jag hittat någon snillrik granskning av regeringens viktiga beslutsprocesser.

Våra riksdagsledamöter förefaller betrakta myndigheter som gudar, och använder deras rapporter för att slå i huvudet på regeringen (detta blir ett återkommande tema).

Ledarredaktionen förväntar sig att riksdagsledamöter ska kunna backa upp sina förslag med ett gediget faktaunderlag. Vi ser det också som rimligt att göra gemensam sak när man vet att det är fler än man själv som har ett särskilt mål.

Utifrån dessa premisser är jag besviken. Dalabänken har ibland tydliga gemensamma intressen, men som ledamöterna väljer att lyfta partipolitiskt i stället för som företrädare för länet. Det gör att riksdagen bombarderas med motioner som avslås, i stället för att Dalarna får en motion som har chans att antas.

Kammardebatterna är som en fyra år lång riksdagsintern fortsättning på valrörelsen 2014. Plakatord står som spön i backen! Ja, det är snudd på imponerande att ledamöterna står ut med sådan faktatorka.

Annons

Riksdagen känns tyvärr svag. Men brist på fartfylldhet hindrar inte ledarredaktionen från att utdela aktivitetsbetyg, enligt synsättet ovan. Vid behov har vi även delat ut bakläxa: sådant ledamöterna kan förbättra till demokratins fördel och väljarnas förtjänst. Förtjänstfulla insatser har belönats med guldstjärna.

Nästa del publiceras på onsdag. Håll koll på dina politiker! Det tjänar både du och demokratin på.


Amelia Andersdotter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy