Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

1 maj Falun 2017

SD-politiker i Rättvik tycker att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är "tuffa"

Elvine Lindell (SD), kommunfullmäktigeledamot i Rättvik, beskriver i en intervju med tidningen Expo nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som "tuffa". Lindell säger även rakt ut att hon tror att det finns så kallad "judisk makt" samt talar om ett inbördeskrig mellan vänstern och övriga befolkningen. Hon ska sedan ha återkommit till Expo och tagit tillbaka vissa av sina ord.

Elvine Lindell från Furudal sitter i kommunfullmäktige i Rättvik och är även ersättare i kommunstyrelsen.

I en intervju med tidskriften Expo gör SD-politikern flera kontroversiella uttalanden.

Enligt Expo ska hon, inför 1 maj i Falun, på sociala medier ha skrivit uppmuntrande kommentarer om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens medverkan. Även i intervjun med Expo talar hon i positiva ordalag om NRM:

"Jag tycker de är tuffa...de struntar i vad folk tycker om dem", säger Lindell.

I Dalarna finns flera politiker med koppling till Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som av Säpo bedöms som det största hotet, inom vit makt-miljön, mot Sveriges inre säkerhet.

Annons

I Ludvika sitter nazisten Pär Öberg, som är talesperson för NMR, i kommunfullmäktige på ett SD-mandat. Sverigedemokraterna hade öppna listor i valet 2014, vilket gjorde att Öberg kunde ta sig in genom att tillräckligt många personröstade på honom.

Annons

SD försökte sedan förmå Pär Öberg att lämna kommunfullmäktige, vilket han inte gjort. Centralt har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talat om en "nolltolerans mot rasism", vilket även uttryckts av partiföreträdare lokalt:

"Vi tar starkt avstånd från rasism och nazism" sade nu uteslutne SD-politikern Tony Nyberg i Borlänge då partiet hamnat i blåsväder efter att de på ett möte visat en film från en nazistisk hemsida.

LÄS ÄVEN SD-mötet om folkomröstning visade film från nazistisk sida: "Vi tar avstånd från all rasism"

LÄS ÄVEN SD ska försöka få Öberg att hoppa av

LÄS ÄVEN Sverigedemokraterna tar avstånd från Pär Öberg

Pär Öberg deltog på 1 maj-demonstrationen i Falun med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och tyckte att dagen varit "fantastiskt".

Även i Borlänge har en nazist tagit plats i fullmäktige genom SD:s öppna listor. Pär Sjögren, chef för NMR:s dalaavdelning, sitter där som ersättare.

LÄS ÄVEN Nazist ersättare i fullmäktige

Annons

Annons

LÄS ÄVEN DT:s granskning om länets ledande nazister: Pär Öberg: "Finns olika människoraser"

Rättviktspolitikern Elvina Lindell får i intervjun med Expo frågan om sin inställning till nazism och NMR:

Hon svarar att "jag tycker inte om nazister... men vad är nazist idag? De här riktiga nazisterna de byggde ju gaskamrar och grejer.... Om de heilar Hitler, låt dem göra det."

Elvine Lindell säger i intervjun att hon inte riktigt vet vad "nassarna" står för, och inte är insatt nog att ha en åsikt.

Däremot tror hon att det kommer ett inbördeskrig i Sverige, mellan vänstern och övriga befolkningen, och att "nordfrontarna" (med hänvisning till hatsajten Nordfront) då kommer att "gå i täten".

På den raka frågan om det finns så kallad "judisk makt" svarar hon: "Ja... det har man ju vetat i princip hela livet... jag har börjat läsa och googla en massa saker."

Dagen efter intervjun ska dock Lindell ha kontaktat Expo och menar att hon rannsakat sig själv: "Jag är emot all extremism... avskyr våld av alla slag" skriver hon.

DT har sökt Elvine Lindell för en kommentar.

LÄS ALLT om 1 maj i Falun här


Louise Sundström

023-935 59
louise.sundstrom@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy