Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Det sista slaget

Ehrling: Viktigt att politikerna säger nej till det lobbyarbete som Mora IK nu startar

Så kom även hockeysäsongen 2016/17 att gå till dalahistorien. Stora gratulationer är förstås på sin plats. Men så också en varnande påminnelse om vad som följde förra gången det begav sig…

Redan innan avancemanget var klart ville Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson ha en ny arena. Den bör han betala själv.

Bild: Anton Ryvang

Annons

Ledarredaktionen skildrade första gången skeendet nedan i en artikel publicerad 150724.

Säsongen 2003/04 var det också Leksand ner och Mora upp. Då tycktes inget omöjligt vid Siljans norra strand. Och tur var det, när Mora kommuns gamla islada från 1967 plötsligt skulle uppfylla Hockeyförbundets stenhårda arenakrav.

En kommun kan inte trolla fram en arena – sådana investeringar måste upphandlas. Så därför "köpte" Mora IK den 24:e maj 2004 ishallen av kommunen. En hel krona kostade det! Med köpet fick Mora IK också 18 Mkr i lån av kommunen. Och på 100 dagar, mitt under industrisemestern, förvandlades koja till slott.

Med tiden visade det sig dock dyrt att bygga ishall. Särskilt när det sker på löpande räkning. I januari, då klubben redan spelat flera månader i nya FM Mattsson arena, ville ordföranden i det fastighetsbolag Mora IK hade bildat för arenabygget, Gunnar Englund, fortfarande inte spekulera i slutnotans storlek. Han konstaterade bara att 18 Mkr inte hade räckt. Det ”hade inte gett mycket till arena”, konstaterade Englund.

Annons

Annons

På kommunhuset trillade fakturorna in. I ett särdeles segerrusigt ögonblick hade nämligen politikerna lovat att kommunen skulle hantera de löpande betalningarna för bygget. Pengarna var dock slut och kommunen försökte förtvivlat få företagen att i stället vända sig till klubben, som ju ägde arenan och hade gjort beställningarna. ”Sällan”, löd svaret. ”Vi skulle aldrig leverera till en idrottsförening utan bankgaranti”, kommenterade en fordringsägare i tidningen och Mora kommun togs till inkasso. ”Det fanns inte tid till anbudsförande”, försvarade Mora IK:s Gunnar Englund, och försökte i efterhand ”diskutera priset” med leverantörerna.

Ett år efter avancemanget, i mars 2005, ville Mora IK ha borgen för ytterligare 14 Mkr. Arenan hade kostat 35 Mkr.

Men då började det faktiskt mullra i Mora. Och inte blev det bättre när DT avslöjade att kommunens lån på 18 Mkr getts helt utan säkerhet. Politikerna menade att pantbrev hade varit onödigt (för elithockey i Dalarna är ju en bergsäker investering…?).

Säsongen slutade med att Mora IK hängde kvar i det som då kallades Elitserien, men man behövde ändå låna ytterligare 5 Mkr av kommunen.

Efter några glada år bröts så förtrollningen våren 2008 och Mora IK ramlade åter ner i Hockeyallsvenskan, där man alltså uppehållit sig fram tills nu. Där erfor klubben åter hur svalt det är i idrottens förmak. Inte minst är det fattigare, 35-40 Mkr per år.

I början av 2012 tillträdde Peter Hermodsson som ny klubbdirektör och det dröjde inte länge innan han kom dragandes med ritningar för en ny arena med beräknad byggkostnad på 175 Mkr. Han förklarade i DT: ”Dagens arena är en katastrof. Det ska inte behöva ta 17 minuter för att få en korv.” Hermodsson lovade "jaga politikerna dygnet runt för att få [den nya] arenan till stånd". Då var klubben fortfarande skyldig kommunen 20 Mkr från ombyggnationen 2004 och nödlånet 2005.

Annons

Annons

Efter många upprörda reaktioner tvingas Hermodsson att pudla. ”Katastrof” var ett väl starkt ord.

I januari 2013 föll allt och arenabolaget behövde akut låna 5 Mkr för att undvika konkurs. Hermodsson förklarade att arenan var på väg att sänka klubben (han hade dessförinnan i det längsta försökt låtsas som om klubben och den av klubben till 100 procent ägda ishallen var helt olika saker). Han beskrev det därtill som omöjligt att få sponsorerna att göra mera: ”Vi kan inte begära att företagen ska slänga pengar i ett stort svart hål.”

Och där hade ju Hermodsson rätt: Det vill ingen!

Förutom Mora kommun förstås, som efter en blixtutredning kom fram till att enda lösningen var en "hjälpaktion" (ja, den kallades just så!) där kommunen köpte tillbaka arenan från klubben. Hermodsson hade läget klart för sig: ”Kommunen får problemet i knäna ändå, även om de skulle säga nej. De måste ju ha en ishall.”

Som brukligt när det gäller avtal mellan en idrottsklubb och en kommun så skulle skattekollektivet pungslås rejält. Beslutsunderlaget från april 2013 är än i dag tragikomisk läsning.

För arenan, som kommunen sålt för en krona, och som Mora IK huvudsakligen byggt om med kommunens pengar, skulle kommunen betala 12 Mkr. Med följde årliga underhåll om närmare 7 Mkr och kommunen var därtill tvungen att riva upp investeringsbudgeten för att akut satsa dryga 14 Mkr i arenan. Under Mora IK:s försorg hade den nämligen både möglat och ruttnat. Kommunen var också tvungen att skriva av fodringarna på hockeyklubben med 18 Mkr. Mora IK, ensam ägare till det insolventa fastighetsbolaget och arenan, fick däremot tillbaka de 4 Mkr man lånat till arenabolaget vid ruinens brant.

Annons

Sammanfattningsvis var det ingen toppenaffär för skattebetalarna...

Allt detta är förstås historia, och en ledarredaktion redan berättat om för ett par år sedan.Så varför då komma dragandes med gammalt groll, när allt borde handla om firande (och gravöl på andra sidan Siljan)? Jo, för att klubbdirektör Hermodsson hållit sitt löfte och fortsätter ”jaga” politikerna. Redan efter de första segrarna i kvalet gjorde han klart vilken kampanj som väntade om Mora IK skulle gå upp: ”Det behövs definitivt en ny ishall”, hävdade han i P4 Dalarna.

Annons

Som tur är tycks dock Moras kommunalråd Anna Hed (C) ha lärt av kommunens tidigare misstag. På direkt fråga från DT-sporten om kommunen, vid ett avancemang, skulle agera för att anpassa arenan efter SHL:s krav svarade Hed med befriande klarspråk: ”Nej, det skulle vara helt sjukt”. Angående Mora IK:s behov – och, får man förmoda, klubbdirektör Hermodsson ständiga frierier – löd svaret: ”Vi stödjer ingen elitverksamhet. De får finansiera den verksamheten själva.”

Kanske kan någon rådig skattebetalare brodera dessa meningar på en bonad och donera till kommunhuset? Där kommer de att behövas den närmaste tiden.

LÄS ÄVEN:

Kommunalrådet om SHL-kravet: "Vi kommer inte att anpassa oss"

Moras kommunalråd Anna Hed (C), till höger iklädd Mora IK:s halsduk, tillsammans med kommunalrådskollegan från Leksand, Ulrika Liljeberg (C).

Bild: Lars Dafgård


Gabriel Ehrling

023-936 37
gabriel.ehrling@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy