Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Älgbajs, träsnoppar och stor kamel – svenskarnas konstiga souvenirer

Lokala hantverk, accessoarer, kläder och skor. Det är de vanligaste souvenirer svenskar plockar med sig hem för att minnas sina resor.

Det visar en ny undersökning från eBeach.se som uppger att kläder och skor är populäraste reseminnet.

Men det finns även ovanliga saker nerpackade i resväskorna. Därför har eBeach listat historier och konstiga souvenirer som följt med hem till Sverige.

Någon tog tio kilo nektarin med sig från Rhodos.

"Kilopriset hemma var mångagånger högre så jag passade på eftersom jag aldrig hade haft råd att köpa i Sverige. När jag landade på Arlanda var hela min resväska full av krossade nektariner och alla mina kläder förstörda.”

Annons

Annons

Sparbössa i form av toalettstol, stor kamel från Tunisien som fick sitta i en mans knä på flyget hem och trådlös telefon på Kanarieöarna, det senare där samtalet hördes direkt i personens köksradio, andra underliga souvenirer.

Någon berättade att resväskan fylldes med sand, sträckor och fina stenar, en annan köpte en häst som bajsade ut en cigarett och en alien 175 centimeter hög från Disneyland i Paris fick en plats bredvid på planet hem till Sverige.

Älgbajs från Härjedalen köpt på en lokal marknad i Spanien kunde bara inte en turist låta bli att köpa, och en son var omtänksam och överraskade sin far med en flasköppnare med kylskåpsmagnet i form av en snopp i trä.

FAKTA: Svenskarnas favoritsouvenirer

Kläder och skor 47%.

Lokalt hantverk 28%.

Accessoarer (väskor/smycken) 27%.

Klassiska souvenirer (miniatyr av Eiffeltornet och liknande) 18%.

Mat 14%.

Skönhetsprodukter 12%.

Heminredning 10%.

Godis 7%.

Elektronik 3%.

Böcker och film 1%.

Annat 8%.


Carl-Johan Goth

023-935 56
carl-johan.goth@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy