Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

ABB tar hem kraftorder värd 75 miljoner dollar för långdistanslänk i Brasilien

ABB har fått en kraftorder värd cirka 75 miljoner dollar. Orden ska förse cirka tio miljoner människor i Brasilien med el. En del av utrustningen kommer att tillverkas i Ludvika.

ABB i Ludvika. Arkivbild.

Bild: Peter Ohlsson

Annons

– Ja, komponenter som lindningskopplare och genomföringar kommer från ABB i Ludvika och isolation från ABB i Figeholm. Transformatorerna kommer från ABB i Brasilien, säger Christine Gunnarsson, presschef vid ABB i Sverige.

Det är oklart hur stor del av ordervärdet på cirka 700 miljoner kronor som berör Ludvika. Troligen kommer det inte att behövas nyanställningar vid ABB i Ludvika.

Annons

– En enskild order innebär sällan nyanställningar. Men vi är väldigt glada över den här ordern och den säkrar arbetstillfällen i Ludvika.

ABB ska leverera 14 strömriktartransformatorer och annan relaterad utrustning till den 2 518 kilometer långa kraftlänken från Xingu i norra Brasilien till kraftanläggningen i Rio i sydöstra delen av landet.

Som DT:s Bo Joffer tidigare skrivit är ABB denna gång enbart underleverantör. Belo Monte-projektet ses som en stor exportframgång för Kina

Annons

Enligt ett pressmeddelande från ABB kommer länken kunna transportera upp till 4 000 MW elektricitet, vilket ska räcka till att tillgodose behoven för cirka tio miljoner människor. Beställningen gjordes under fjärde kvartalet 2016.

Läs också: "Stor del utförs i Ludvika" Ny stororder till ABB (Plus)

– Ultrahögspänningsteknik är ett viktigt fokusområde för strategin Next Level och våra avancerade strömriktartransformatorer gör det möjligt att integrera förnybara energikälloroch överföra ren kraft på långa avstånd med minimala energiförluster på ett tillförlitligt och effektivt sätt, säger Claudio Facchin, global chef förABB:s division Power Grids i pressmeddelandet.

– Vi har lång och framgångsrik erfarenhet i Brasilien och står fast vid vårt åtagande att fortsätta att stödja landets kraftinfrastrukturutveckling.

Annons

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android


Anna Gustafsson

023-936 27
anna.gustafsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy