Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Presidentvalet i USA 2016

Bo Joffers analys: Trumps seger kan innebära fler murar - slår hårt mot dalaföretag med stor andel export

Trump som president är en skräck för ett frihandelsfolk som oss.

Bo Joffer, näringslivsreporter ser med skräck på valutgången i USA.

Annons

De företag i Dalarna som sannolikt påverkas mest är SSAB, Outokumpu och ABB.

USA är Sveriges tredje största exportmarknad. Vi har 100 000 jobb exponerade mot USA-marknaden, med fordon och läkemedel som främsta exportprodukter.

Trump är protektionistisk, emot frihandel och tror inte på klimathotet. Det blir därmed svårt för Europa att få till ett frihandelsavtal med USA.

Annons

Det kan innebära mer än en mur mot Mexiko. Antagligen en ännu högre mur, där handelsmuren står på toppen av invandringsmuren.

Och Trump har ju rasat mot importen från Kina som hotar de amerikanska jobben.

SSAB, Outokumpu och ABB har en sak gemensamt, de har stor andel export och de har stora verksamheter i USA.

I ABB:s fall är det dessutom så att USA är ABB:s största hemland, med Kina som eljättens näst största hemland. ABB arbetar med teknik som tar klimathotet på allvar och i vetenskapliga kretsar har ett nationellt HVDC-nät varit en central del i lösningen av USA:s klimatpåverkan.

Annons

Amerikamarknaden har ännu inte varit så betydande för ABB i Sverige, av försäljningen på 35 miljarder kronor gick fem miljarder till hela amerika. Men landet har sedan längevarit en hägrande framtidsmarknad för ABB i Ludvika.

"USA är en viktig marknad för ABB. Vi har investerat mer än 10 miljarder dollar och fördubblat antalet anställda i USA sedan 2010. ABB är engagerade i att driva innovation inom tillverkningsindustrin och göra USA till en ledare inom den fjärde industriella revolutionen," berättar Christine Gunnarsson, presschef på ABB

SSAB är också bäst i stålvärlden när det gäller teknik för att begränsa klimatpåverkan från masugnarna.

För våra två ståljättar betyder det att deras fabriker i USA kan få skydd mot prisdumpat Kinastål. Vilket företagen kommer att må bra av, eftersom båda valt att ha tillverkning lokalt i USA.

Trumps protektionism och "köp amerikanskt" kommer att sprida sig. Det är inte bra för Dalarna och Sverige. I värsta fall så får vi ett handelskrig.

Annons

Många bedömare drar redan paralleller med Trumps valseger och Brexit, Storbritanniens planerade utträde ur EU.

ABB rapporterade nyligen att oron kring Brexit var en orsak till att bolagets orderstock minskade.

Båda dessa val kan skada oss svenskar och exportindustrin under många år, men just nu är nog osäkerheten det värsta. Tydliga spelregler är det som alltid krävs.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy