Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ipad-skandalen i ABB

Försökte ABB muta affärsjournalistrerna på ABB:s kapitalmarknadsdag?

ABB delade ut "gratis" surfplattor till hundratals journalister, analytiker och förvaltare på sin kapitalmarknadsdag i början av oktober där huvudbudskapet var att ABB vill behålla division Power Grids.

Nu riskerar ledningen en korruptionsutredning, skriver Dagens Industri.

– Jag hoppas verkligen att det här blir föremål för en rättslig bedömning, det vore bra om en åklagare tog tag i fallet så att man får en ordentlig utredning, säger Thorsten Cars, en av Sveriges främsta experter på korruption, till Dagens Industri.

Annons

Annons

– Det är en betydande förmån som ges till personer som kan påverka givaren i sin tjänst – som analytiker och journalist.

En eventuell brottsutredning om mutbrott skulle i så fall omfatta både personer i ABB:s ledning, liksom de som tagit emot mutan.

Inom fackliga kretsar på ABB Sverige är kritiken hård med tanke på att personalen och deras fackliga företrädare uppfattar att det är Ulrich Spiesshofer som på ABB:s intranät gjort allt för att medarbetarna ska ta till sig ABB:s uppförandekod "code of conduct".

”Läser man de utbildningar vi genomgått så blir det konsekvenser – konsekvensen är att du får sparken om du gjort något liknade”, säger Bo Larsson, en av alla de fackliga företrädare som Dagens Industri intervjuat.

– Hög etik och efterföljelse av gällande regler är av största betydelse för ABB. Vi lägger ner stor kraft på att säkerställa att ABB alltid ska följa inte bara gällande lag utan även etiska regler som ställer högre krav än vad lagen gör, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige och förklarar att de surfplattor som Dagens Industri hänvisar till var arbetsredskap som användes för att presentera materialet på kapitalmarknadsdagen.

– Vi ville också undvika att deltagare skulle komma i konflikt med egna interna regler och påminde om att för det fall deras interna regler inte tillät detta skulle deltagaren lämna tillbaka dessa. Detta mottogs väl och i slutet av dagen lämnade hälften av deltagarna tillbaka ipadsen, säger Gunnarsson.

Annons


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy