Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Hillary vinner om Dalabänken får bestämma

DT har frågat Dalarnas riksdagsledamöter - och "vanligt folk" - Vem håller du på i amerikanska presidentvalet?

Bild: Mats Laggar

Annons

Hans Unander (S) Malung. Håller på Hillary Clinton.

– Jag är av den åsikten att Hillary Clinton är den bästa presidentkandidaten för det amerikanska folket - men även för världens befolkning. Clinton tror på alla människors lika värde. Dessutom hon är mer lugn och balanserad än sin motståndare. Det är bra och förhoppningsvis leder det till mer stabilitet i världspolitiken.

Bild: Mats Laggar

Annons

Annons

Maria Strömkvist (S) Ludvika. Håller på Hillary Clinton.

– Det finns inget alternativ som jag ser det. Trump är en risk för den globala säkerheten.

Bild: Karin Sundin

Patrik Engström (S) Avesta. Håller på Hillary Clinton.

– Det är ingen kioskvältare att säga att jag håller på Hillary Clinton! Hennes och Demokraternas arbete för bättre skolor, sjukvård, klimat och utrikespolitik känns betydligt bättre än Donald Trump.

Bild: Mats Laggar

Roza Güclü Hedin (S) Falun. Håller på Hillary Clinton.

– Jag hoppas på en progressiv demokrat som leder landet i bättre riktning. En demokrat som gör satsningar på välfärd och utjämnar klasskillnader, skapar framtidstro och verkar för breda grupper. En demokrat som i sitt ämbete verkar för fred, rättvisa, klimatet och stöttar utvecklingsländer. Jag hoppas att demokraterna och deras kandidat Hillary Clinton får det stöd som behövs för att bli president. Trump med sitt klass-, kvinno- och multikulturförakt vore en katastrof för både inrikes och utrikespolitiken.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Carl-Oskar Bohlin (M) Borlänge. Håller på Hillary Clinton.

– Det är i grunden ett mycket stort svaghetstecken att en av världens största demokratier inte förmår att skaka fram två bättre kandidater. Ingen av dem imponerar på mig men Trump vore som bekant en katastrof för världen så jag håller naturligtvis på Hillary Clinton. Det är mer en konsekvens av hennes motståndare än hennes egna förtjänster.

Annons

Bild: Anna Klintasp

Daniel Riazat (V) Falun. Håller inte på någon av kandidaterna.

– Ingen. Mitt stöd gick självklart till Bernie Sanders i primärvalet. Eftersom Sanders inte blev demokraternas kandidat finns det ingen kandidat som jag håller på. Att en högerextremist tillika sexist har möjlighet att bli USA:s president är oroväckande, och samtidigt är det beklagligt att den mindre dåliga kandidaten vurmat för så många folkrättsvidriga krig och dessutom sponsras av de största kapitalisterna på Wall Street. Folket förtjänar bättre.

Bild: Mats Laggar

Peter Helander (C) Mora. Håller på Hillary Clinton.

– Det vore mycket olyckligt om inte Hillary Clinton vinner presidentvalet. Förutom den uppenbara olämpligheten hos Donald Trump som "Commander in Chief" (USA:s ÖB) så kommer Trump att vara mycket protektionistisk och det kommer att påverka frihandel och därmed arbetstillfällen i Sverige. Trump säger att han ska riva upp de klimatavtal som världen äntligen kommit överens om. Med Trump vid rodret så kommer vi att få en allt mer sluten värld som dras isär. Med Hillary Clinton så får vi en president som har stor erfarenhet och ett stort kunnande om internationell politik och kan fullfölja den positiva utvecklingen som president Obama påbörjat.

Annons

Bild: Lars Dafgård

Anna Hagwall (SD) Rättvik. (Som på partiets uppmaning hoppat av sina uppdrag i riksdagen och inte kandiderar för en ny riksdagsperiod. Hon har dock ännu kvar sin personliga plats som ledamot i riksdagen). Håller på Donald Trump.

Annons

– Jag håller på Donald Trump. Det är svårt att ge ett nyanserat svar om man ska fatta sig kort. Det är uppenbart vem man favoriserar i svensk media. Lyssnar man på utländska kommentarer så är rapporteringen mer neutral och korrekt. Utifrån den kunskapen jag har förvärvat genom att läsa och lyssna på olika röster kom jag fram till min slutsats. Hillary Clintons gärningar känner världen till. Hon är ingalunda en fredsälskande aktör, hennes "demokratisering" sker inte med fredliga medel. Hon är storfinansens representant. Donald Trump vill ha dialog med Ryssland, avskaffa Nato och mer för nationalism än globalism. Dessa saker är avgörande för världsfreden och att länderna utvecklas enligt sina medborgares önskemål och förutsättning.

Bild: Mats Laggar

Ann-Britt Åsebol (M) Falun. Håller inte på någon av kandidaterna.

Annons

– Jag har lyssnat på debatterna mellan Clinton och Trump de senaste veckorna och tycker att ingen av dem uppvisar sidor som anstår en person som ska bli president i ett av världens mäktigaste länder. Jag skulle vilja se två ärliga personer debattera politik och inte två personer som smutskastar varandra. Det finns många kloka personer i det republikanska och det demokratiska partiet som inte är så befläckade som dessa två kandidater som nu är i presidentstriden. Jag är glad att jag slipperrösta i USA.

Bild: Anna Klintasp

Jan Lindholm (MP) Falun. Håller på Hillary Clinton.

– Hillary Clinton så klart.

Metod: Enkätfrågan har skickats ut till dalariksdagsledamöternas epostadress i riksdagen. En påminnelse har skickats till tre ledamöter. Svaren redovisas i den ordning som svaren kommit in. Snabbaste svaren först.

Annons

FAKTA: Hillary Clinton

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i förorten Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar 1979. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president. Blev delstaten New Yorks senator 2001.Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till den 1 februari 2013.Lanserade sin presidentkandidatur i april i fjol.Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier med flera/TT

Annons

FAKTA: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood. Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio. (TT)


Mats Laggar

023-935 24
mats.laggar@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy