Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Öraberget

Så ska Spendrups klara sig från att bli uppköpta och utlandsägda

Spendrups ska förbli ett familjeägt svenskt företag. – Familjen växer och vi vill att såväl dagens familjemedlemmar som kommande generationer ska få ett direkt ägande av verksamheten, säger Jens Spendrup som tror på Svenskt ägande och inför regler för att det så ska förbli.

Jens Spendrup informerade personalen på tisdagsförmiddagen hur Spendrups bryggeri ska undvika att bli köpt av någon utländsk öljätte

Bild: Mikael Hellsten

Annons

I Ludvika har 3000 anställda hos ABB i ett års tid levt med oron om vem som ska äga och bestämma över Ludvika.

I Grängesberg kan de anställda andas ut, deras arbetsgivare familjen Spendrups har nu klarat ut hur familjen i generationer framöver ska kunna behålla familjebryggeriet och förhindra att de blir uppköpta av en av världens stora bryggerigiganter.

Spendrups Bryggeriaktiebolag kommer att förbli ett svenskt bryggeri, som grundades 1897 som Grängesbergs Bryggeri AB. I koncernen ingår även dotterbolagen Spendrups Vin, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri. Totalt har Spendrupskoncernen har runt 900 medarbetare och omsätter 3,3 miljarder svenska kronor,

Annons

Annons

– Familjen växer och vi vill att såväl dagens familjemedlemmar som kommande generationer ska få ett direkt ägande av verksamheten. Spendrups har varit ett familjeföretag i 100 år och ska så förbli. Med den nya strukturen stärker vi familjens långsiktiga engagemang och ansvarstagande. Vi och de flesta i Sverige tycker att Svenskt ägande är bra, säger Jens Spendrup.

1923 kom Jens Spendrups farfar, bryggmästaren vid Vasabryggeriet i Borlänge Louis Spendruptill Grängesberg och köpte bryggeriet för 25 000 kronor.

– När jag var liten, på 1950-talet, så började jag handgripligen med att lasta lastbilar med ölbackar på helgerna när vi hade fått en stor order. 1950 hade vi två lastbilar och 11 anställda, minns Jens Spendrup och han och hans bror Ulfs framgångssaga är ett de byggt upp Sveriges största, och Nordeuropas modernaste och miljövänligaste bryggeri i Grängesberg och generationsväxlat.

De familjestiftelser som skapades i Lichtenstein för mer än 20 år sen och fram till nu varit ägare av Spendrups Bryggeri kommer fortsätta att kontrollera Spendrups varumärken. Stiftelserna säkrar att någon i en framtida generation inte kan sälja sin andel till någon av bryggerigiganterna i världen.

Jens Spendrup Spendrups bryggeri

Bild: Mikael Hellsten

Familjen Spendrup

Annons

Familjens tillkännagivande kommer bara veckorna efter att ölettan i världen Anheuser-Busch InBev köpt öltvåan SABMiller.

Annons

– Vi vill vara ett familjebryggeri inte bli en del i AB InBev som blir 100 gånger så stora som oss, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups som tycker det känns tryggt med en ägare som pratar om generationer och inte om kvartalsbokslut

Det direkta ägandet i Spendrups Bryggeri övergår till Loka Holding, ett bolag som kommer att ägas av bröderna Jens och Ulf Spendrup och deras barn.

Att de enskilda familjemedlemmarna och framtida generationer knyts ännu närmare företaget är ingenting som berör den dagliga verksamheten.

– Förändringen påverkar inte medarbetare, kunder ,samarbetspartners eller de orter Spendrups verkar i, säger Jens Spendrup.

– Vi startade stiftelserna i Lichtenstein för att säkra generatinsväxlingen och undvika arvsskatten. På den tiden hade vi arvsskatt i Sverige och hade vi tvingats generationsväxla då så hade barnen inte klarat det och då hade vi tvingats sälja. Nu är arvsskatten borta sedan Göran Persson tog bort den. Attityden till företagande är idag helt annan än på den tiden, säger Jens Spendrup.

Jens som lämnat över Spendrups Bryggeri Fredrik Spendrup gissar att sonens planer är att Spendruops ska fortsätta att investera och växa i Grängesberg och att det blir Spendrups som tar sig ut på den internationella marknaden och inte att den svenska blir slukad av en gigant som AB Inbev, Carlsberg eller Heineken

Annons

– Nu får vi inte bara en starkare ledning av familjen Spendrups bryggeri utan också i ledning till Spendrups, säger Jens Spendrups om kommunens och NCC:s återupptagna vattenledningsbygge som ska säkerställa vatten för fortsatt tillväxt.

När Spendrups skyddade familjen mot arvsskatten fanns det bara kvar en handfull bryggerier i Sverige och i samma veva startade familjen det första mikrobryggeriet i Sverige , Gotlands bryggeri och man slog vakt om svenskt öl och började bygga en ny ölkultur.

Annons

Och nu finns flera hundra mikrobryggerier i Sverige, något familjen välkomnar understryker Jens Spendrups för med ökat intresse för öl så ökar också intresset för Spendrups som är nu är jämstora och kanske gått om med danska Carlsberg som öletta i Sverige.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se


Mikael Hellsten

0243-644 32
mikael.hellsten@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy