Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

ABB - Alstom levererar ny försening i Sydvästlänken

ABBs HVDC-markkabel i Sydvästlänken får vänta ända tills i november på att visa om den håller då ABBs konkrrent Alstom, nu GE grid, ännu en gång senarelagt driften.

Station Hurva i Hörby kommun. Stationsområdet innehåller ett ställverk och en omriktarstation, där elen redan för två år sedan skulle ha transformeras mellan likström och växelström.

Annons

Svenska Kraftnät tvingas meddela ännu en försening i Sveriges största kraftöverföringsprojekt, Sydvästlänken:

"Tidplanen för drifttagningen av den första delen av likströmsförbindelsen, 600 megawatt, har förskjutits. Förbindelsen är beräknad att vara i drift 20 november 2016.

Bakgrunden är förseningar hos leverantören GE Grid, tidigare Alstom.

Tidplanen för den andra delen av likströmsförbindelsen är oförändrad och planerad till 30 juni 2017."

Som DT kunde rapportera redan när ABB förlorade anbudsstriden så trodde inte ABBs experter på att konkurrenten Alstom hade kunannde nog att avsluta projektet tills i slutet av 2014 som de lovade i januari 2012.

Annons

Annons

Förseningen innebär att ABB som vann markkabeln inte kunnat testa den under verkliga driftsförhållanden ännu.

Det är inte bara i Sverige som ABBs konkurrent haft svårt att hålla tidsplanerna i sina HVDC-projekt.

Innan Alstom så var bolagets HVDC-del i Stafford i England en del av franska Areva.

5 november 2008 gick Areva ut med ett pressmeddelande att de vunnit HVDC-projektet Interconexiones del Sur, en mindre så kallad back-to back-station i Melo i Uruguay som skulle koppla samman Uruguays och Brasiliens elnät som opererar på olika frekvens.

"Ett strategiskt kontrakt", sa man .

1 september i år meddelade GE grid i ett pressmeddelande att de framgångsrikt satt HVDC-anläggningen i Melo i drift.

Så kraftiga förseningar kan inträffa i HVDC-projekten.

Alstom och Sveknska kraftnät har dock förlikats i en annan tvist som gällde utveckling och installation av ett nytt driftövervakningssystem. Detta rapporteras i Svenska Kraftnäts bokslut.

Alstom Grid stämde Svenska kraftnät vid Stockholms tingsrätt på 8,3 miljoner euro plus 7,6 miljoner i ränta samt yrkade att rätten skulle fastställa att Alstom hade rätt till ersättning för goodwillskada, räntekostnader och rättegångskostnader.

Svenska Kraftnät bestred i svaromål Alstoms yrkanden samt yrkade för egen del i en stämning att Alstom skulle betala 65 miljoner.

Annons

I mars 2016 nådde Svenska kraftnät och Alstom en förlikning och återkallade som en följd därav sina respektive talan. Tinsgrätten har avskrivit målet från vidare handläggning.

Annons

Av Svenska Kraftnäts avskrivningar 2015 gällde 173 miljoner förluster efter det hävda avtalet med Alstom Grid.

När Alstom/Areva i början av 2000-talet vann Konti-Skan 1-projektet så skulle man leverera en bipolfunktion mellan de båda kablarna till Danmark, detta blev inte fallet och ger nu ABB en affärschanas som budgeterats till 156 miljoner på ett nytt genensamt drifts- och kontrollsystem:

"Konti-Skan 1, har ytterligare några år kvar av sin tekniska livslängd men har funktionsbrister och det finns samordningsvinster om bägge byts samtidigt", skriver Kraftnät i sin investeringsplan.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy