Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Nu gör Ann-Britt Åsebol nypremiär i riksdagen

Under tisdagen gjorde Dalarnas färskaste riksdagsledamot nypremiär i Riksdagen. – Två år sedan jag fick lämna riksdagen. Det kändes högtidligt och roligt att vara tillbaka, säger hon.

Nu har Ann-Britt Åsebol gjort "come back" i riksdagen.

Bild: Mats Laggar

Annons

Under tisdagen öppnade Riksdagen för en ny politisk säsong. Moderata ledamoten Ann-Britt Åsebol från Falun gjorde samtidigt nypremiär i maktens korridorer. För två år sedan fick hon lämna sitt uppdrag sedan Dalamoderaterna förlorat en av sina tre riksdagsplatser. Hon ersätter Ulf Berg, som tidigare beslutade sig för att satsa sin politiska kraft oppositionsråduppdraget i landstinget.

Annons

Åsebols nypremiär inleddes med ett sedvanligt upprop.

Annons

– Alla 349 ledamöter ropades upp av talmannen. Precis som i skolan. Jag fick en igenkännande och välkomnande nick av talman Urban Ahlin när han läste upp mitt namn, säger hon.

De senaste dagarna har varit inspirerande för henne. Hjärnblödningen hon drabbades av i april hindrar inte henne det minsta.

– Jag har fått så många glada tillrop, kramar och lyckönskningar från så många. Från partiledaren Anna Kinberg Batra, övriga partikamrater och ledamöter från andra partier. Inte minst från kollegerna på Dalabänken. Det som gläder mig speciellt är att även många anställda på riksdagen kommer ihåg mig och välkomnar mig tillbaka, säger hon.

Hon har redan flyttat in i sitt kontor - och i en övernattningslägenhet - i Ledamothuset i anslutning till riksdagen.

– Jag vet ännu inte vilket utskott jag kommer hamna i. Nu kommer jag mitt i en mandatperiod och får väl anpassa mig till de luckor som finns. Personligen vill jag gärna ägna mig åt näringslivsfrågor. Men detta bestämmer gruppledningen och övriga riksdagsgruppen, säger hon.

Inför riksdagens öppnande under måndagseftermiddagen - då kungen på talmannens begäran formellt förklarar riksmötet öppnat - deltog Åsebol även i den traditionsenliga gudstjänsten i Storkyrkan.

Annons

– Jag valde det framför den sekulära cermonin. Jag är ju aktiv i kyrkan också, säger Ann-Britt Åsebol.


Mats Laggar

023-935 24
mats.laggar@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy