Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lisa Magnusson: Det allra mest privata är också politiskt

Staten ska genomföra en studie om svenska folkets sexvanor, meddelade folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel i DN för några dagar sedan. Responsen har inte bara varit överväldigande, utan slår dessutom någon sorts rekord i medvetna missförstånd och dumpopulism.

Annons

”Sex och politik hör inte ihop”, menar exempelvis Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson, glömsk av att hennes eget parti år 2007 motionerade om just en sådan här utredning. Och när partiledaren Anna Kinberg Batra så sent som i lördags leende tågade i Prideparaden under den moderata flaggan – var inte det sexualpolitik?

Liberala Expressens ledarsida associerar regeringens beslut till hur svenska myndigheter ”tidigare spärrat [in] och steriliserat ’lösaktiga’ och klassat homosexualitet som en sjukdom”, och frågar sig om Gabriel Wikström nu tänker öppna ”statliga bordeller”. I sociala medier beklagar diverse debattörer att han flåsande försöker tvinga sig in i deras sovrum i stället för att ta itu med hälsofrågor som långa vårdköer och personalbrist.

Annons

Annons

Nog innehåller Gabriel Wikströms debattartikel ett par aningslösa plakatplattityder om ”lustfylldhet” och annat som är lätt att plocka humorpoäng på. Men detta handlar inte om att han ska lägga allt annatarbete åt sidan och börja hålla personliga förhör om medborgarnas sexliv. Undersökningen kommer att genomföras anonymt av Folkhälsomyndigheten, och deltagandet vara högst frivilligt. Man skulledock önska att gensvaret blev stort.

För även det allra mest privata är politiskt. I praktiken är frågan om människors sexuella hälsa nämligen en fråga om hur vården ska se ut, hurlandstingen ska använda sina resurser och vilka insatser som behövs.

Når preventivmedelsrådgivningen ut till skolungdomar? Hur mår kvinnor sedan de har fött barn? Har trakasserier mot transpersoner ökat? Utan kunskap blir det också omöjligt att fatta vettiga beslut. De starka reaktionerna på något så självklart understryker behovet avatt det talas mer om sexualpolitik. För uppenbarligen är det många, även högt upp i den politiska hierarkin, som inte ens begriper vad det är.


Lisa Magnusson

023-936 44

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy