Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Sverigedemokraterna förnyar kravet på folkomröstning om EU efter Brexit

Storbritanniens nej till EU får Sverigedemokraterna att vädra morgonluft. – Det bästa som kunde hända. Nu vill vi att Sverige går samma väg. EU fungerar inte, säger riksdagsledamoten Anna Hagwall från Rättvik.

Riksdagsledamot Anna Hagwall (SD) vill att Sverige snarast arrangerare en folkomröstning om EU.

Bild: Mats Laggar

Annons

Folkomröstningen om EU i Storbritannien, där lämnasidan Brexit vann, får Sverigedemokraterna att jubla och planera för en folkomröstning om EU i Sverige.

– Det som Storbritanniens befolkning nu kommit fram till är något vi önskar även för Sveriges del. Vi vill att Sveriges riksdag snarast tar beslut om att utlysa en folkomröstning eller besluta om omförhandlingar, säger Anna Hagwall.

Annons

Stödet för EU har ökat i Sverige sedan landet blev medlem 1995. Enligt en undersökning som TSN Sifo gjorde i förra veckan på uppdrag av SVT skulle 52 procent rösta ja till EU i dag - och 31 procent nej - i en svensk folkomröstning.

– Jag är övertygad om att vi kan samla tillräckligt stort stöd för en folkomröstning. Stödet kanske inte finns i riksdagen idag, men så småningom tror jag det, säger hon.

Sveriges EU-avgift är i år 31,8 miljarder kronor. 12,7 miljarder väntas komma tillbaka till landet via olika stöd och struktursatsningar. Nettoavgiften för 2016 väntas bli 19,1 miljarder.

Annons

Stödet för ett fortsatt EU-medlemsskap är stort i riksdagen, Förutom Sverigedemokraterna är Vänsterpartiet och Miljöpartiet traditionellt EU-kritiska. Centerpartiet och Kristdemokraterna vill begränsa EU:s makt. Liberalerna vill stärka EU-samarbetet.

– Det som hände i Storbritannien är första konkreta tecknet på att folk och länder i Europa inte längre vill ställa upp på ett alltmer federalistiskt Europa, där politiker som inte är direktvalda och byråkrater styr för mycket över folks vardagsliv och suveräna länders demokratier, säger hon.

Anna Hagwall menar att saker som i grunden är bra med EU blir fel när en stor byråkratisk koloss ska styra arbetet.

– Se bara på stödet till jordbruket och vissa andra näringar i EU. Stödet till stora jordbruksländer slår ut jordbruket i små länder som Sverige. Samtidigt bidrar vi stort med pengar till EU, men får sedan stå med "hatten i hand" och försöka tigga tillbaka dem. Detta är inte bra. Detta ser naturligtvis folk och människor som drabbas, säger Anna Hagwall.

Annons

Anna Hagwall tror att Brexit i Storbritannien på längre sikt kommer reformera EU.

– Andra länder kommer nu att folkomrösta, eller kräva omförhandlingar om bättre villkor för egna landet i EU. Denna utveckling är från ett federalistiskt EU är nödvändig, säger riksdagsledamot Anna Hagwall från Rättvik.


Mats Laggar

023-935 24
mats.laggar@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy