Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Oroligheterna på Tjärna Ängar

Så vill Carl-Oskar Bohlin stoppa attackerna mot blåljuspersonal i Tjärna Ängar

Borlängebon och riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) är upprörd över överfallen på blåljuspersonal. Inte minst över de i Borlänge. – Det som nu händer i Tjärna Ängar är helt oacceptabelt, säger han.

Carl-Oskar Bohlin, Borlänge, riksdagsledamot för Moderaterna.

Bild: Mats Laggar

Annons

Oppositionen i riksdagen kräver nu skärpta straff för de som attackerar blåljuspersonal. Regeringen är beredd att diskutera saken med alliansen.

I förra veckan lanserade Moderaterna och Centerpartiet konkreta också förslag för att stärka blåljuspersonalens säkerhet.

– Vi får aldrig acceptera det som nu pågår i bland annat Borlänge och Tjärna Ängar. Vi kan absolut inte heller acceptera en annan toleransnivå i de utsatta områdena i landet. Vi måste agera. Det är oerhört viktigt att stävja. Inte minst nu när vi tagit emot så många nya som flytt våld och för trygghet i Sverige. Vi måste som samhälle visa att vi inte tolererar våldet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Annons

Annons

Han tror att oppositionens förslag får effekt.

– Jag tror det, i kombination med att vi får fler poliser och att vi skapar en situation där poliser stannar kvar i jobbet, säger han.

Regeringen har lovat via inrikesminister Anders Ygeman (S) att inleda diskussioner med oppositionen.

– Regeringen säger att de vill prata. Nu hoppas jag också att vi ser ett konkret resultat av det i form av åtgärder i praktiken , säger Bohlin.

Centerpartiet föreslog tidigare liknande skärpningar som Moderaterna. Det handlar om skärpta straff för angrepp mot blåljuspersonal, fler poliser och hårdare straff för hedersbrott.

– Att de som räddar liv och egendom nu utsätts för stenkastning, hot och spott är något oerhört fel. Detta måste stoppas. Det drabbar i förlängningen allmänheten och urholkar respekten för rättsstaten, säger Peter Helander från Mora.

H

Carl-Oskar Bohlin vill skärpa straffen för de som attackerar blåljuspersonal.

Bild: Mats Laggar

an tror att samhället kommer reagera kraftfullt och enigt.

– Som jag ser det är vi helt överens över alla partigränser - opposition och regering. Straffen är för låga i dag. Vi måste upprätta respekten för rättssamhället. Det handlar inte bara om farliga attackerna i Borlänge och övriga landet. Det handlar också om att få bukt med annat mindre våldsamt - som exempelvis ordningstörningar, som vid Mac Donalds i Mora. Respekten i stort för medmänniksor och rättsstaten måste höjas, säger Peter Helander.

Annons

Annons

Fakta/Moderaternas förslag

* Skärpta straff för våld mot tjänsteman. Den som hindrar polis och annan blåljuspersonal från att fullfölja sina viktiga uppgifter skadar hela samhället och bör straffas till minst sex månaders fängelse.

* Fler yrken ska skyddas. Personal i räddningstjänsten och ambulansen bör föreslås få samma skydd som poliser.

* Skärpta straff. För skadegörelse riktad mot utryckningsfordon eller våldsamt upplopp.

* Skadestånd. Lättare för tjänstemän att få kränkningsersättning, exempelvis när en polis blir spottad i ansiktet.

* Ungdomstjänst. Straffade unga föreslås dömas till tjänst inom ramen för räddningstjänst eller polis.


Mats Laggar

023-935 24
mats.laggar@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy