Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Våldsdom och nazibakgrund inga problem för SD-ordförande i Dalarna

SD-föreningen södra Dalarna har en ny vice ordförande som dömts för misshandel och grov stöld och gillar nazistnätverk på Facebook. – Den Tommy jag känner är en jättebra kille, säger ordföranden i SD Dalarna Jenny Nordahl.

Tommy Ringstedt, Hedemora, ny vice ordförande för SD södra Dalarna.

Annons

Tommy Ringstedt är sedan februari vice ordförande för Sverigedemokraterna i södra Dalarna. Ringstedt sitter i kommunfullmäktige i Hedemora.

På 1990-talet var Ringstedt enligt tidningen Expo medlem i Nationalsocialistisk front. Ringstedt gick sedan, fortsatt enligt Expo, över till Svenskarnas parti, en annan naziströrelse, där han var medlem till 2012.

– De finns ju inte längre, och nu går jag inte på demonstrationer utan jag jobbar metodiskt. Jag går inte runt i en enda demonstration och visar något sådant. Jag står inte för det längre utan försöker arbeta politiskt, säger Tommy Ringstedt till tidningen Expo.

På Facebook gillar Ringstedt bland annat den nazistiska gruppen Blood and Honour. Blood and Honour är ett nätverk som vill "säkra den vita rasens framtid med alla nödvändiga medel", enligt organisationens skandinaviska hemsida.

Annons

Annons

LÄS MER: Gillar nazister – tar timeout.

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Dalarna Jenny Nordahl ser inga problem med Ringstedts politiska historia eller hans uppskattning av Blood and Honour.

– Tycker du att Expo gör bra journalistik, frågar Nordahl när DT ringer upp.

Vad tycker du?

– Jag tycker de är helt kassa. Börjar man gräva i saker som hände för 25 år sedan tycker jag att då har man nyhetstorka.

Var det 25 år sedan? Han var ju med i Svenskarnas parti till 2012?

– Ja, men de har tagit upp annat gammalt också, från 90-talet. Jag tycker inte att det är seriöst. Nyheter för mig är sådana saker som händer nu. Kom med någonting nytt. Gräv inte i det som är gammalt. Då har ni för lite att göra, svarar Jenny Nordahl.

Enligt Nordahl har Ringstedt inte varit aktiv medlem i Svenskarnas parti. Ringstedts aktiviteter i Nationalsocialistisk front kommenterar Nordahl så här:

– Du, det har vi inte pratat om. Det är så gammalt.

Vad tycker du om att han är dömd för hets mot folkgrupp, misshandel och grov stöld?

– Då tycker jag att du ska gå in och titta och se vad han verkligen är dömd för.

Vad är han dömd för?

– Jag vet inte, men han sa att det inte är det Expo har skrivit. Det är förtal rent ut sagt, så vi överväger om vi ska göra en polisanmälan, fortsätter Nordahl.

Ringstedt är dömd för hets mot folkgrupp, misshandel och grov stöld. Domarna kom 1998, 1992 och 1991. Ringstedt dömdes till böter, skyddstillsyn och skadestånd.

Dessutom är Ringstedt dömd för att ha försökt dra ut en polis ur en polisbil 1998. Polismannen hade omhändertagit en bekant till Ringstedt som gjort en hitlerhälsning. För det dömdes Ringstedt för försök till främjande av flykt.

Annons

Annons

Jenny Nordahl ser inga problem med Ringstedts bakgrund.

– Jag vet inte vad som är ett problem, vad ni vill lyfta fram? Han har gjort ett klokt val. Han har vuxit upp och blivit en man och tagit sitt ansvar och är med i Sverigedemokraterna. Det tycker jag säger jättemycket om Tommy och hans utveckling. Jag har inte känt Tommy på 90-talet eftersom jag inte har bott här i Dalarna då. Jag har lärt känna honom de sista åren. Den Tommy jag känner är en jättebra kille.

LÄS MER: Dalaordföranden om uteslutningsbråket med SDU.

Riksdagsmannen för Sverigedemokraterna Runar Filper var tidigare riksombudsman för bland annat SD-distriktet i Dalarna.

Filper är mycket kritisk till att Tommy Ringstedt har förtroendeposter i Sverigedemokraterna.

– Tommy Ringstedt stod inte på någon valsedel, hur kom han in i bilden? Jag var valsedelsbeställare och han fanns inte på våra listor. Så han måste ha skrivits in på valsedlar av väljare. Generellt kan jag säga att jag aldrig skulle befatta mig med någon som har haft samröre med Svenskarnas parti eller Nordiska motståndsrörelsen. Absolut inte.

Runar Filper är själv dömd för brott 13 gånger, bland annat misshandel.

DT har nått Tommy Ringstedt som inte vill kommentera någon av uppgifterna.


Erik Hallstensson

023-935 57
erik.hallstensson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy