Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter tolv år - Spendrups nu störst på Systembolaget

I fjol lyckades Spendrups för första gången att bli största ölvarumärke på Systembolaget med sitt öl Mariestads Export. Men Spendrups framgång stannar inte där, deras öl Melleruds utmärkta pilsner ökade mest av alla öl 2015 med en volymökning på 183 procent och Spendrups ekologiska Norrlandsöl blev årets nykomling Se hela listan här

Spendrups Mariestadsöl var bästsäljare på systembolaget under 2015

Annons

DT-appen: Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Sidan uppdateras: Med en kommentar från Spendrups

2014 blev Kopparbergs Bryggeris varumärke Sofiero Original för tolfte året i rad Systembolagets mest sålda starköl trots ett försäljningsras på 14 procent, raset fortsatte 2015 med 8,2 procent.

Men tolv år - det är svensk bryggerihistoria som blir svårslaget

Spendrups varumärke Mariestads Export ökade 2014 med 18,8 procent och i fjol med ytterligare 9,6 procent och blev därmed största ölmärke för första gången.

Annons

Annons

Trea på öltoppen är liksom året innan Spendrups varumärke Norrlands Guld Export.

Spendrups har nu lika många ölsorter på Systembolagets 100 i topplista som danskägda Carlsberg, 15 varumärken vardera. I Grängesberg tillverkar Spendrups därutöver också Heineken och TT.

Men Spendrups framgång stannar inte där, som nämnts har Spendrups relativt nya öl Melleruds utmärkta pilsner ökat mest med en volymökning på 183 procent mellan 2014 och 2015. Och deras under 2015 nya öl Norrlands Guld Ekologisk gick rakt in på 100 i topplistan med plats 79.

I kronor räknat är Carlsberg störst, 2,6 miljarder med 66,9 miljoner liter öl och en marknadsandel på 28,5 procent.

Spendrups sålde för 2,5 miljarder varav 50,6 miljoner liter öl vilket ger en marknadsandel på 21,6 procent, trea är Åbro med en marknadsandel på 15,6 procent och Kopparbergs ölhandel som är 11,2 procent.

På 15 år har vi i Dalarna fått Sveriges tionde största ölbryggare. Det är Björn Falkeströms Oppigårds bryggeri utanför Hedemora som växt till en marknadsandel på 0,6 procent och som ökade 15,7 procent på Systembolaget. På 100 i topplistan hittar vi på plats 99 och 100 Oppigårds två öl Amarillo och Golden Ale.

Övriga mikrobryggerier i Dalarna kvalar inte in som någon av de 50 största ölleverantörerna.

Annons

Kopparbergs Bryggeri må förlora på Systembolagsmarknaden som värderas till 0,9 miljarder 2015 men de ökar exporten. De tappar marknadsandelar på både öl och cider som är deras stora produkt. På cider och blanddrycker minskade Kopparbergs volym med 20,4 procent till en marknadsandel på 18 procent där ettan är Carlsberg med 29,1 procent och Spendrups är nummer sex med 5,1 procent av marknaden.


Bo Joffer

023-936 75
bo.joffer@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy