Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malung

Så tycker dalabänken om monarkins framtid

DT frågade Dalarnas riksdagsledamöter om de vill ha monarki eller republik. I bildtexterna här ovanför hittar du svaren. Om Dalarnas riksdagsledamöter fått bestämma hade monarkin varit hotad som statskick. En majoritet av länets toppolitiker är i grunden republikaner.

Roza Güclü Hedin, (S), Falun. – Som princip anser jag att Sveriges statschef bör väljas genom demokratiska val och av svenska folket. Ingen bör ärva ett ämbete. Frågan är dock inte aktuell och i dagsläget tycks svenska folket vara nöjda med denna ordning. Nu handlar det om bröllop och jag lyckönskar kullan och prinsen samt alla andra brudpar som gifter sig denna dag.

Annons

Patrik Engström, (S) Avesta. – Först och främst måste jag lyckönska de unga. Men som medlem i Republikanska föreningen så tycker jag att monarkin hör till historien och ska avskaffas. Det känns konstigt att man 2015 kan ärva ett sådant ämbete. För mig är det självklart att Sveriges statschef ska väljas av folket genom demokratiska val.

Hans Unander, (S), Malung. – Jag är i grunden av den åsikten att statschefen bör väljas av folket och medborgarna. Och inte att någon skall födas eller tvingas ta ett sådant uppdrag mot sin vilja. Men om kungen och drottningen åker runt i världen och marknadsför Sverige utan att lägga sig i politiken så får de gärna göra det för mig.

Annons

Annons

Ulf Berg, (M), Avesta. – Jag vill behålla monarkin. Den har fungerat bra och en del traditioner skall hållas vid liv. Stefan Löfven som president är inget jag skulle vilja se.

Jan Lindholm, (MP), Falun. – Det svenska statsskicket har inget behov av en monarki. Det är inte så att monarkin hotar demokratin, den är bara onödig. Försvararna av monarki brukar påstå att det inte blir bättre med en president. Men Sverige behöver ingen president heller. Riksdagen utser en talman som idag är landets näst högsta ämbete efter monarken, det räcker, det behövs inget mer. Sedan tycker jag det strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter att några föds till ett ämbete. Det är omodernt.

Anders Ahlgren, (C), Gagnef. – Kungahuset är en stark symbol för nationen Sverige. Det finns också ett brett folkligt stöd för vår konstitutionella monarki. Centerpartiet stöder monarkin så länge den fungerar som idag. Det vill säga att monarken inte har någon makt utan endast en representativ funktion. Anledningen till detta ställningstagande är att vi anser att ett maktämbete inte ska kunna ärvas. Makt att besluta om allas våra angelägenheter ska tillfalla den som ställt upp i allmänna val. Alla röstberättigade ska då ha haft chansen att lägga sin röst på den de anser är mest lämpad att företräda folket. Kungahusets funktion som representant för Sverige är positivt för vårt land. Det medför till exempel bra PR för Sverige som näringslivet, till exempel i form av industrin och turistnäringen, kan dra nytta av. Centerpartiet vill bevara monarkin i dess nuvarande form – ett kungahus som endast har en representativ funktion. För detta har det över tid funnits en bred folklig förankring.

Anna Hagwall, (SD), Rättvik. – Jag är stolt och glad över att kungahuset har snart en medlem från Dalarna. Hon är jättefin och jag önskar paret all lycka. När det gäller monarkins vara eller inte vara så är jag en stark anhängare av monarkin. Monarki är ett välfungerande statsskick som går bra ihop med demokrati. Monarki har tusenårig tradition i Sverige och det måste bevaras. Arvsrätten gör att den historiska förankringen bibehålls. Tronarvingen fostras in i sin roll och därmed väl förberedd. Kungen är en stark symbol som samlar folket. Vårt kungahus är väldigt omtyckt för att alla sköter sina uppgifter utmärkt. Kungahusets goodwill-värde är säkert långt utöver vad det kostar. Min slutsats är att självklart ska vi behålla monarkin.

Carl-Oskar Bohlin, (M), Borlänge. – Monarkin fyller en ceremoniell funktion för Sverige och utgör en stor del av vårt kulturarv. En monarki utan politiskt inflytande är i grunden därför den bästa lösningen. Införande av republik skulle kräva ett presidentämbete som också gavs politisk makt. En sådan lösning skulle vara främmande för Sverige och saknar folkförankring. I övrigt är det bara att gratulera prins Carl Philip till att han träffade en kulla.

Daniel Riazat, (V), Falun. – Jag är stolt medlem i Republikanska Föreningen och anser att det högsta ämbetet och förtroendeuppdraget i en demokrati, statschefens, ska tillsättas enligt demokratiska principer. En ska inte födas till att bli statschef. Med andra ord vill jag ha en folkvald statschef. Dessutom går det enormt stora resurser (skattepengar) till hovet vilket kunde ha satsats på betydligt viktigare saker.

Maria Strömkvist, (S), Ludvika. – Ur en demokratisk synpunkt tycker jag inte monarki är rätt. Men det svenska folkets starka stöd för att vi ska ha kvar monarkin och den politiska överenskommelsen gör att det blir en ickefråga för mig. Det finns så många andra frågor att lägga kraft på.

Annons


Mats Laggar

023-935 24
mats.laggar@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy