Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Lima IF hedrar sin skidkung med lopp

På lördagen sker urpremiären av Sixten Jernberg Memorial Race i Lima. Det ryktas att flera landslagsåkare kommer att delta.

Det är ett nytt minneslopp över bygdens och en av världens största skidåkare genom tiderna. Jernberg var skidkungen under en period över tre OS och VM på 1950- och 1960-talen.

Den 7 februari släpps premiäråkarna iväg från skidstadion i Västra Tandö.

På fredagen var omkring 200 skidlöpare anmälda - men det lär bli fler på startlinjen då man kan anmäla sig fram till strax innan start.

Det kan bli bra klass på loppet då det på fredagen ryktades om att den ryske storstjärnan Alexander Legkov skulle komma till start.

En annan åkare med landslagsmeriter som sagt att han ska köra är Falun-Borlänges Simon Andersson.

Det är nästan på dagen 51 år efter det att Sixten Jernberg tog sin sista stora seger, OS-femmilen i Innsbruck 1964, och det är dagen efter att Sixten Jernberg (1929-2012) skulle ha fyllt 86 år.

Annons

Annons

– Det blir en dag som vi ser fram emot, ett fint skidlopp till Sixtens minne, han som satte Lima på kartan, säger tävlingsledaren Patrik Thuresson i Lima IF, klubben som Sixten representerade under hela sin karriär.

Loppet blir en klassisk femmil, som av många anses vara Sixten paradgren efter flera stora segrar under karriären. Men faktiskt tyckte Sixten själv att han var bättre på kortare distanser.

– Loppet är seedningsgrundande för Vasaloppet så vi hoppas att det ska locka många deltagare till både tävlings- och motionsklasser. Målsättningen är 300 startande och vi har satt ett tak på 500 i premiären, berättar Thuresson.

Arrangörerna lockar också med fina priser, bl a en segerpremie på 20 000 kronor till förste åkare i mål, och ett timrat bord värt 10 000 kronor, som kommer att lottas ut bland de som går i mål.

25-kilometersbanans högsta punkt är Sillersberget väster om Lima. Där går banan upp på toppen, som ligger 200 meter högre än skidstadion i Tandö.

– Vi har två backar med litet Sixtenstuk över. Den ena är på väg upp på Sillersberget, den andra ligger inne vid skidstadion i slutet av banan. Sedan är det fin klassisk skidåkning, litet småkuperat, en hel del myrar och ungefär 90 procent stakåkning, berättar tävlingsledaren Patrik Thuresson.

Annons

Fakta

Åtta guld i OS och VM

Sixten Jernberg är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän genom tiderna, med 9 OS- (4 guld) samt 6 VM-medaljer (4 guld) åren 1954-1964.…

För att hedra hans minne genomförs skidtävlingen Sixten Jernberg Memorial Race 50 km klassisk stil.


Anders Mojanis

0280-125 15
anders.mojanis@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy