Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Dalarna mitt i rökmolnet

Röken väller in över Dalarna. Orsak: Den omfattande skogsbranden utanför Sala. – Kommer röken bara upp en bit kan den transporteras långa sträckor, förklarar Alexandra Ohlsson vid SMHI:s presstjänst.

Under måndagseftermiddagen sveptes stora delar av Dalarna in av både rök och röklukt.

Samtidigt så blåser det kraftigt från sydost vilket gör att röken från den stora skogsbranden utanför Sala färdas i en riktning rakt in över Dalarna.

Och läget ser ut att hålla i sig under stora delar av kvällen.

– Vinden avtar inte förrän under natten. Vinden avtar bara långsamt, berättar Alexandra Ohlsson vid SMHI och fortsätter:

– I morgon (tisdag) ser det ut att bli lite annan vindriktning så förhoppningsvis kommer Dalarna inte beröras lika mycket som just nu. Kommer röken bara upp en bit så kan den transporteras långa sträckor, säger Alexandra Ohlsson.

SOS Alarm och Räddningstjänsten är pressade: "Det ringer folk varannan minut"

Annons

Annons

Räddningstjänsten, Dalamitt, berättar om att man får ta emot en del samtal gällande rökutvecklingen i Dalarna, men att de flesta förstår att röken har sitt ursprung i Sala.

– Vi ser då ingen annan förklaring, berättar räddningstjänsten Dalamitt.

– Som det är nu så är miljön bättre inomhus än utomhus.

Är röken farlig?

– Skulle man få andningsproblem får man uppsöka sjukvården.

Med anledning av den röklukt som dragit in över Falun och Borlänge från branden i Sala vill Landstinget Dalarna gå ut med ett meddelande till allmänheten: Röklukten är inte farlig för allmänheten, men om man i vanliga fall har problem med luftrören, till exempel genom astma eller andra luftvägsrelaterade besvär, och upplever irritation, rekommenderas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventiler.

Dala Airport påverkas dock inte av röken. I alla fall inte än så länge.

– Vi har sommaruppehåll för reguljärtrafiken som drar i gång först på måndag. Charterflyget kör i gång på söndag så vi har väldigt få flyg just nu och påverkas inte alls av röken. Men om det här håller i sig till söndag så hamnar vi i ett annat läge, säger Henrik Johansson, flygplatschef på Dala Airport.

Trots röken är sikten god för flyget, flera kilometer.

– Det är faktiskt bättre sikt nu än när det råder dimma eller snöfall. Personligen tycker jag att det är lite otrevligt med den här situationen, när det inte känns fräscht att andas. Och det är väldigt synd om människorna som drabbas. Men vi på Dala Airport påverkas som sagt inte alls av röken i nuläget. Vi hänger med i nyhetsrapporteringarna och väderprognoserna för att se vad som händer framöver, säger Henrik Johansson.

Annons

På eftermiddagern drog ett oväder med regn och åska in över Falunområdet. I samband med regnet började det falla aska över området. Läsare rapporterar till dt.se att balkongmöbler, bilar och marken täcks av svart sot.

Annons

Räddningstjänsten har nu börjat evakuera boende i Gammelby med anledning av skogsbranden.……"Polisen finns på plats och evakueringen sker i ordnad form", skriver länsstyrelsen i Västmanlands län.

Tre byar har hittills under måndagskvällen evakuerats; Gammelby, Ängelsberg och Västervåla.

– Det som händer just nu är att branden spridit sig upp emot Ängelsberg och Västervåla och polisen håller på för fullt med evakuering, säger Fredrik Eriksson, informationsansvarig i räddningsledningen.

Surahammars kommun har fattat beslut om att evakuera kommunens äldreboende i Virsbo. Även vårdtagare som har ett eget boende i Virsbo evakueras. Enligt kommunen sker evakueringen i förebyggande syfte.

Det är i nuläget oklart hur många som behöver evakueras under kvällen.

Räddningstjänsten jobbar samtidigt vidare med bibehållen styrka under kvällen och natten med att försöka begränsa spridningen.

Även trafiken påverkas av skogsbrandens spridning. Trafikverket uppger på kvällen att tågtrafiken är inställd på delar av sträckan mellan Västerås och Fagersta.

Flera vägar har också fått stängas av. Det gäller vägarna 681 i Sala kommun, 685 i Surahammars kommun samt väg 668 i Norbergs kommun.

Har du läsarbilder? Mejla till 72023@dt.se eller skicka mms till 72023.

Annons


Anders Staffas

023-936 30
anders.staffas@dt.se


Monica Boström

023-936 59
monica.bostrom@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy