Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Greider får Fröding-sällskapets pris

Författaren och chefredaktören Göran Greider får Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris.

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris tilldelas Göran Greider.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Annons

Greider får priset får priset för att hans dikter "bottnar i det strikt privata. Den intimt personliga erfarenheten förtätas till en poetisk insikt som blir allmängiltig och omvandlas till en gemensam avsikt och ett hopp om politiska öppningar. Jag och du formas till ett klarsynt vi", som det heter i motiveringen.

Priset, på 25 000 kronor har delats ut sedan 1990. Det har tidigare bland annat gått till Jesper Svenbro, Kristina Lugn och Tomas Tranströmer.

Annons

Annons

Prisutdelningen sker på Gustaf Fröding-sällskapets årsmöte i Karlstad den 24 augusti.

Göran Greider som är född 1959 i Vingåker har sedan debuten 1981, diktsamlingen Vid fönstret slår ensamheten, gett ut ett 20-tal böcker. Sedan 1999 är han även chefredaktör för Dala-Demokraten. Han har tidigare tilldelats bland annat Ferlinpriset, Dan Andersson-priset och Sveriges Radios Lyrikpris.

Förra veckan meddelades att Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao får Gustaf Fröding-sällskapets hedersmedalj 2013.


Cecilia Ekebjär

cecilia.ekebjar@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy