Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Avesta

Fiket som är en resa till 50-talet

Blir längtan till 50-talet outhärdlig finns räddningen på fiket 56:ans Café i Krylbos majestätiska stationshus. Med en tidtypisk radiokaka till kaffet kan man mätta nostalgin med modeller av bensinmackar, köpa bilkuddar från USA och digga Elvislåtar.

Bosse Bäckström bjuder gästerna på 56:ans Café på en nostalgitripp till 50-talet.

Annons

När man tar steget in från den k-märkta väntsalen möter servitrisen Dagny som skyltdocka i en förstenad pose. I en monter bredvid tronar en skalenlig modell av Mels Drive In, hamburgerhaket i kultfilmen Sista natten med gänget.

Tittar man runt i lokalerna hittar man gamla bensinpumpar, ishockeyspel, en modell av en Gulfmack och en automat för varmkorv från det famösa decenniet som inleddes för drygt 60 år sedan.

– Jag älskar 50-talet. Det är formerna och färgerna på prylarna från den tiden som är så häftiga, säger kaféägaren Bosse Bäcklund som tillsammans med sin fru Anne startade 56:ans Café i stationshuset i november 2011.

Han är stockholmaren som har bott i nära 30 år på Gotland. Där drev han och Anne en första version av Café 56:an utanför Visby i många år.

Annons

– Det var väldigt uppskattat av 50-talsnostalgiker och vanliga kafébesökare i alla åldrar. Men på Gotland är allt så koncentrerat till turisterna och den korta sommarsäsongen, så vi började leta efter något på fastlandet.

Annons

Att de letade efter lokal i södra Dalarna var naturligt eftersom Anne Härdström-Bäcklund är uppvuxen i Krylbo.

– Att vi skulle få komma in i stationshuset kunde vi aldrig drömma om. Men ägaren Jernhusen sa ja och efter en del dividerande gav länsantikvarien också klartecken.

50-talsprylar har Bosse samlat på sedan tonåren. Källaren under den forna godsinlämningen är full av saker. Han hyr också den före detta postsorteringen för att få plats med allt.

– Vi planerar att öppna trappan ner till undervåningen och göra ett nostalgirum där nere. Vi kommer också att då byta ut de utställningar vi har i kaféet.

I 56:ans kaféutbud ingår tidstypisk radiokaka och räkmackor baserade på tekakor. Ett bröd som var det själklara valet på 50-talet innan baguetter och ciabattas gjorde entré.

För den som vill ta med sig lite nostalgi från 50-talet finns bilkuddar uppsydda av USA-importerade tyger och nytillverkade, patinerade reklamskyltar från tiden till försäljning.

Modellerna är tillverkade av modellbyggaren Per Hedberg från Borlänge.

– Jag började med modeller för omkring 15 år. Jag är lite nischad på 50-talets arkitektur och det blir mest korvkiosker och bensinmackar från den tiden, säger han.

Café 56:an sponsrar i år Classic Car Week i Rättvik. Bosse hoppas förstås att många veteranbilsentusiaster ska titta in på en fika i Krylbo på hemvägen.

Annons

Annons

Modell av en Gulfstation från 50-talet gjord av modellbyggaren Per Hedberg från Borlänge.

Café 56:an ger liv åt det pampiga, k-märkta stationshuset på Avesta-Krylbo central.

En radiokaka till kaffet väcker minnen från det ljuva 50-talet till liv.

Nytillverkade amerikanska reklamskyltar med 50-talspatina finns att köpa för den som vill ta med sig lite nostalgi hem.


Rolf Sundblad

rolf.sundblad@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy