Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Från förfall till ny kull-men

Kullens brandtorn, placerat på Kullbergets topp, har alltid varit en utmärkt utsiktspunkt. Efter år av förfall, har det under vintern restaurerats. Pengarna kom från Konung Gustav VI Adolf fond. De som bidragit med tid och energi för att få det i skick har gjort det ideellt – Vi ville inte att det bara skulle försvinna, säger Anna- Karin Andersson.

Från vänster Tryggve Ottosson, Gunnar Andersson och Magnus Danielsson, fixar de sista detaljerna på Kullens brandtorn.

Annons

Det är fem personer som har legat bakom projektet med att restaurera det gamla brandtornet, som mäter tretton meter. Tornet, där det står i dag, restes år 1945, och fungerade på den tiden som brandtorn för att övervaka de stora skogsområdena.

I takt med tiden och införandet av brandflyget i början av 1960-talet, tappade det dock sin ursprungliga funktion. En UFO-förening använde sig av tornet under ett antal år i början av 80-talet, men utöver det har det mest fått stå och förfalla. Fram till nu vill säga. Med ett bidrag från Gustav VI Adolf fond på 14 000 kronor står tornet snart redo att invigas.

– Vi kommer att ha ett litet arrangemang under Dan Andersson-veckan som arrangeras mellan den 27 juli och 4 augusti. Efter det kan allmänheten komma hit för att själva beskåda utsikten, säger Anna- Karin Andersson, en känd kulturprofil i trakterna.

Annons

Annons

De personer som aktivt har jobbat med projektet är annars just Anna-Karin Andersson som har hållit lite i trådarna. Hammaren, spiken och åtskilliga timmar av egentid har Tryggve Ottosson, Gunnar Andersson, Magnus Danielsson och Janne Lindberg bidragit med.

– Det var en kille som ville köpa tornet, riva ner det och sälja materialet. Det hade varit synd. Vi fick ju en del pengar i slutändan som skulle täcka materialkostnaderna, sedan har vi alla varit här och byggt på vår fritid som ett hobbyprojekt, säger Tryggve Ottosson.

Materialet började de frakta upp på Kullberget under mars månad, mycket med hjälp av en skoter. Sedan dess har arbetet pågått, och nu står tornet alltså mer eller mindre klart.

– Vi hoppas att det kommer stå sig ett tag. Materialet är ju impregnerat. Sedan blåser det ju konstant här uppe också, vilket bara är en fördel. Vätan hinner förhoppningsvis inte sätta sig riktigt innan vinden tar hand om det, säger Magnus Danielsson.

Om det kommer att dyka upp en del folk, för att beskåda utsikten, har Tryggve Ottoson svårt att svara på.

– Vi får se, men det finns säkert en del från trakten som vill komma hit. Om det kommer att komma några turister från andra orter är svårt att svara på. De måste ju hitta hit först, säger Tryggve Ottosson med ett leende.

Annons

"Just nu är det dessvärre lite dimmigt häruppe, men normalt sett så kan du se riktigt långt, säger Anna Karin Andersson, som varit involverad i renoveringen av det gamla brandtornet.

Annons

Kullens brandtorn, som mäter tretton meter, är snart klart för invigning. Det sker under Dan Andersson-veckan.

SPALTBILDPUFF!


Andreas Irebring

andreas.irebring@dt.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy